StoryEditor

Nízka inflácia nás teší

17.09.2007, 00:00

Slovensko začalo plniť inflačné maastrichtské kritérium. Nakoľko je táto udalosť významná v takom dlhom období pred hodnotením?
-- Je, samozrejme, potešiteľné pre všetkých občanov, nielen pre NBS, že Slovensko zaznamenáva nízku infláciu, nízky rast cien a v tejto súvislosti aj prvýkrát plní nominálne maastrichtské kritérium. Cieľ nízkej inflácie však má centrálna banka nezávisle od nejakých kritérií, takže správa o nízkej inflácii je vždy dobrá. Prirodzene, aj pri vyhodnocovaní kritéria môže byť dôležité, že k plneniu sme sa nedostali až posledný mesiac pred vyhodnocovaním, ale už s dostatočným časovým predstihom, čo môže poukazovať na stabilitu vývoja inflácie na Slovensku.

Kedy predpokladáte, že by sa mala zo strany EÚ posudzovať úspešnosť splnenia kritérií na vstup do eurozóny?
-- Európska únia, ako aj Európska centrálna banka by mali vypracúvať konvergentné správy v priebehu marca -- apríla budúceho roka, takže kriteriálnymi budú pravdepodobne hodnoty za február -- marec 2008, ako aj výhľad na ďalšie obdobie, pretože nemenej dôležitým je kritérium udržateľnosti nízkej inflácie.

Ako vidíte šance na prijatie eura s ohľadom na informácie o problémoch s deficitom?
-- Ako už centrálna banka reagovala, rozhovory stále prebiehajú, návštevu misie Eurostatu je zatiaľ predčasné hodnotiť, takže rovnako nemá zmysel vyjadrovať sa k týmto informáciám. Pokiaľ sa potvrdí, že vplyvom reklasifikácie by mal byť deficit za rok 2007 vyšší, ako sú očakávania, ostáva ešte dostatočný časový priestor pre vládu, resp. ministerstvo financií, na nevyhnutné korekčné opatrenia.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. máj 2024 08:39