TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Sulík kritizuje návrh progresívcov. Štátny sabatikal je čistý socializmus, tvrdí

07.08.2019, 10:47
Autor:
TASRTASRmahomaho
Richard Sulík tvrdí, že sabatikal sa bude zneužívať a dlhodobé voľno si budú vyberať aj tí, ktorí žiadne vyhorenie nepociťujú.

Ak sa sabatikal uzákoní, tak dlhodobé voľno bude právom všetkých zamestnancov v hospodárstve a jeho náklady bude znášať verejný rozpočet, hovorí o návrhu Progresívneho Slovenska šéf strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík. 

Progresívci chcú zakotviť tzv. sabatikal v dĺžke šiestich až 12 mesiacov do legislatívy. Má podľa nich ísť o pauzu od každodenného stereotypu a spôsob predchádzania pracovnému vyhoreniu. 

"Základná otázka však neznie tak, či ľudia počas aktívneho pracovného života potrebujú dlhšie „dovolenky“ na obnovu svojich síl, pretože odpoveď je ako-kto. Základná otázka znie, či chceme socializmus so všetkým, čo k nemu patrí," píšu vo vyhlásení liberáli, podľa ktorých je štátny sabatikal "čistý socializmus."

Chcú to nechať na zamestnávateľov

Sulík tvrdí, že sabatikal sa bude zneužívať a dlhodobé voľno si budú vyberať aj tí, ktorí žiadne vyhorenie nepociťujú, len sa im nechce pracovať.

"Bude sa zvyšovať politický tlak na jeho predĺženie i výšku refundácie mzdy zo strany štátu, aby si ho mohol reálne dovoliť každý," hovorí.

Sulíkovci chcú nechať sabatikal na rozhodnutie zamestnávateľov. "Oni poznajú svojich ľudí, ich cenu, oni najlepšie vedia, ako veci zariadiť tak, aby zvlášť nadaní a preťažení zamestnanci dostali priestor na obnovu svojich síl a neutrpel tým chod firmy a ani verejné financie," uzatvárajú. 

ANKETASúhlasíte s návrhom zaviesť sabatikal? Áno 23% Nie 75% Je mi to jedno 2% Hlasovalo 705 ľudí, aj vy

Bude mať neutrálny vplyv na verejné financie, tvrdí PS

Podľa progresívcov má byť sabatikal voľno, počas ktorého sa môže zamestnanec sústrediť na dlhodobé veci, pracovať na osobnom raste, absolvovať stáže, zvýšiť si kvalifikáciu.

„Návrh je, aby človek, ktorý bol posledných 10 rokov poistený v nezamestnanosti v Sociálnej poisťovni (SP), sa bude môcť dohodnúť so zamestnávateľom na sabatikale v dĺžke 6 až 12 mesiacov. Počas neho by zo SP poberal dávku asi 70 percent čistej mzdy, teda 50 percent vymeriavacieho základu,“ informovalo PS.

Z legislatívneho pohľadu sa bude takýto človek pohybovať medzi evidovaným uchádzačom o zamestnanie a osobou na materskej s tým, že do dôchodku pôjde o dĺžku sabatikalu neskôr.

Podľa odborníka PS na sociálne témy Michala Páleníka bude mať sabatikal neutrálny vplyv na verejné financie, nie ako dôchodkový strop. Človek si len predčasne vyberie časť dôchodkových dávok a o to neskôr pôjde do starobného dôchodku.

01 - Modified: 2024-05-14 10:34:43 - Feat.: - Title: Niektorí poslanci za KDH a Slovensko sa odvolávania ministeriek nezúčastnili. Bola to chyba, reaguje Kolíková 02 - Modified: 2024-05-14 08:49:17 - Feat.: - Title: "Fico ide podľa manuálu diktátora." Progresívne Slovensko a SaS pozývajú na protest 03 - Modified: 2024-05-13 10:16:08 - Feat.: - Title: SaS navrhuje znížiť odbornú prípravu sestier či zrušenie kreditového systému 04 - Modified: 2024-05-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico vyhlásil, že je sklamaný z EÚ. Šimečka zopakoval, že ho chce poraziť 05 - Modified: 2024-05-10 10:28:14 - Feat.: - Title: Kolíková: Šimkovičová denne ukazuje, že sa nikdy nemala stať ministerkou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
14. máj 2024 19:41