StoryEditor

USA predajú Kube agrárne produkty za takmer 150 mil. USD

31.05.2007, 09:57
Autor:
TASRTASR

Kuba nakúpi tento týždeň počas americko-kubánskych obchodných rokovaní americké potraviny a poľnohospodárske výrobky za takmer 150 miliónov USD, v prepočte vyše 3,8 miliardy SKK. Objednávky za 118 miliónov USD už boli konkretizované. Kubánsky podnik zahraničného obchodu Alimport za ne dovezie bravčové mäso, sójové bôby, paradajky a viaceré potravinárske výrobky.
Na Kube je v súčasnosti vyše 200-členná delegácia amerických obchodníkov, ktorí rokujú o dodávkach tovaru s kubánskymi partnermi. Jim Summer z Americkej exportnej rady pre hydinu a vajcia uviedol, že do Havany prišli obchodníci z 25 štátov Únie. Summer dodal, že ak bude zrušené embargo na vývoz amerických tovarov na Kubu, export producentov z USA na Kubu bude oveľa väčší.
Šéf Alimportu Pedro Alvarez povedal, že sa Američania "vracajú na kubánsky trh", ktorého sa vzdali začiatkom 60. rokov minulého storočia po tom, ako sa na Kube ujal moci Fidel Castro.
Americké embargo proti Kube sa začalo zmierňovať v roku 2000. Kubánske úrady uvádzajú, že krajina odvtedy nakúpila v USA potraviny a agrárne produkty za 2,2 miliardy USD.
Celkové náklady Kuby na nákup amerických potravín, vrátane prepravných nákladov a poplatkov za bankové služby, by mali dosiahnuť minuloročnú úroveň, teda 570 miliónov USD.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. máj 2024 08:15