TASR
StoryEditor

Vláda schválila Lubyovej reformu. Do školstva pribudnú stovky miliónov

27.06.2018, 15:18
Autor:
tbatbaTASRTASR
Jednotlivé opatrenia sú zoradené v troch oblastiach, a to regionálne školstvo, vysoké školy a ďalšie vzdelávanie.

Implementačný plán Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania (NPRVaV), ktorý má určiť smerovanie slovenského školstva na nasledujúcich desať rokov, sa skladá zo 106 opatrení, ktoré sú rozdelené v piatich dvojročných na seba nadväzujúcich akčných plánoch.

Vláda v stredu schválila nové znenie NPRVaV, ktorý predstavila šéfka rezortu školstva Martina Lubyová (nominantka SNS) a prvý akčný plán na obdobie rokov 2018 – 2019. Zároveň vzala na vedomie akčné plány č. 2 – 5, teda od rokov 2020 až 2027.

Jednotlivé opatrenia sú zoradené v troch oblastiach, a to regionálne školstvo, vysoké školy a ďalšie vzdelávanie. V oblasti regionálneho školstva NPRVaV počíta napríklad so zavedením povinného predprimárneho vzdelávania v materských školách pre každé dieťa jeden rok pred plnením povinnej školskej dochádzky v základnej škole. Od štyroch rokov by to malo byť od roku 2021, o rok neskôr by mali mať právo na návštevu škôlky deti od troch rokov.

Podpora inkluzívneho vzdelávania

NPRVaV sa v rámci regionálneho školstva zaoberá aj žiakmi zo sociálne znevýhodneného prostredia. Vytvorená by mala byť podpora výchovy a vzdelávania týchto detí na stredných školách, ale aj ich prechod zo základnej na strednú školu.

Veľká časť implementačného plánu sa venuje inkluzívnemu vzdelávaniu, tejto oblasti sa Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) plánuje venovať už od tohto roka. Postupne chce napríklad zvýšiť počet odborných zamestnancov v školách, najmä asistentov učiteľa, sociálnych pedagógov, školských psychológov a špeciálnych pedagógov, ale napríklad aj vytvoriť stratégiu postupného rozvoja inkluzívneho vzdelávania na Slovensku.

Od roku 2020 rezort školstva plánuje s odstránením dvojzmennej prevádzky v základných školách, najmä v lokalitách s vysokou koncentráciou marginalizovaných rómskych komunít. Dôraz sa kladie aj na vzdelávanie žiakov v jazykoch národných menšín.

Podpora atraktivity povolania učiteľov

Lubyová viackrát avizovala, že sa chce zamerať na podporu atraktivity učiteľského povolania. Cieľom v rokoch 2019 – 2020 je zrealizovať analýzu stavu atraktivity tohto povolania a zamestnanosti učiteľov na základe viacerých údajov.

Súčasťou analýzy bude stanovenie ďalších kritérií na vyhodnocovanie atraktivity povolania pedagogických zamestnancov s ohľadom na mieru atraktivity učiteľského povolania v jednotlivých regiónoch SR a návrh opatrení na zvyšovanie atraktivity povolania.

Zvyšovanie platovej tarify

Rovnako by sa podľa NPRVaV mala zvýšiť aj platová tarifa pedagogických a odborných zamestnancov. "V rokoch 2019 a 2020 by sa mali týmto zamestnancom zvýšiť platové tarify o desať percent. Ďalej sa budú zvyšovať tak, aby sa platy v roku 2027 dostali na úroveň 85 percent platu vysokoškolsky vzdelaných zamestnancov," uvádza sa v implementačnom pláne NPRVaV.

Počíta sa aj so zvýšením finančného ocenenia učiteľov na začiatku kariéry. Základná platová tarifa by sa mala zvýšiť o 9,5 percenta, následné zvyšovanie bude o 0,25 percenta pre prvý až ôsmy rok započítanej praxe, od deviateho roku je naplánované zvýšenie od 0,5 percenta.

Od roku 2020 by sa mali upraviť štátne vzdelávacie programy, ale i vypracovať modelové školské vzdelávacie programy. Cieľom je i postupný presun časti kompetencií štátnej správy v oblasti riadenia a financovania regionálneho školstva z Ministerstva vnútra SR späť na MŠVVaŠ SR.

NPRVaV kladie dôraz aj na vysoké školstvo. Od roku 2021 by sa mali podporovať programy, ktoré budú zamerané na prácu s talentmi počas vysokoškolského štúdia. Podobne ako v regionálnom školstve, i tu by si mali finančne polepšiť vysokoškolskí učitelia a vedecko-výskumní pracovníci. Aj v tomto prípade by malo byť zvyšovanie tarifným platov rovnaké.

Mladým zamestnancom by sa mala zvýšiť základná platová tarifa o 8,7 percenta, následné zvyšovanie v priemere o dve percenta do 15 rokov započítanej praxe, potom do 32 rokov započítanej praxe v priemere o tri percentá.

Do školstva potečú stámilióny

"Všetko, čo je v NPRVaV v prvom akčnom pláne, je rozpočtovo kryté alebo už dohodnuté. Keďže rokovania o štátnom rozpočte na budúci rok ešte prebiehajú, čokoľvek sa ďalej vyrokuje, tak bude do akčného plánu doplnené," povedala šéfka rezortu školstva po rokovaní vlády.

Zároveň povedala, že ide o "živý dokument", nakoľko sa budú hodnoty, ktoré sú v NPRVaV vyčíslené, meniť podľa politických priorít v danom období. Ročný rozpočet MŠVVaŠ je vyčíslený zhruba na jeden a pol miliardy eur.

NPRVaV počíta s navýšením týchto financií. "V najbližších dvoch rokoch treba nastaviť prostredie, regulácie a zákony na to, aby sa všetky ďalšie reformy mohli udiať. Máme zvýšené tempo legislatívnych prác," podotkla Lubyová s tým, že významné je i to, že sa navyšujú prostriedky na platy učiteľov.

"Sú to stovky miliónov, ktoré tam teraz pribúdajú," odpovedala ministerka na otázku, o koľko pôjde do školstva viac peňazí. 

01 - Modified: 2024-01-08 08:17:54 - Feat.: - Title: Exminister Ivan Mikloš pre HN o školstve: Hlúpy národ je chudobný národ 02 - Modified: 2023-11-20 13:52:10 - Feat.: - Title: Vo veku 56 rokov zomrela exministerka Martina Lubyová 03 - Modified: 2023-08-31 13:29:29 - Feat.: - Title: Novela podporujúca vstup odborníkov do vzdelávania v školách nadobudne účinnosť od septembra 04 - Modified: 2023-08-06 09:00:12 - Feat.: - Title: Pätina slovenských žiakov má nulové finančné znalosti. Štát spúšťa od septembra nový plán 05 - Modified: 2023-03-03 14:50:54 - Feat.: - Title: Minister Horecký v HNtelevízii: Neprinášame problémy do školy, tie tam sú. Len sa už nehráme na rozprávku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 15:38