StoryEditor

Viera Hegerová: Estónci boli ďalej už za socializmu

25.01.2006, 23:00
Viera Hegerová -- Pôsobila v Estónsku v roku 1984 na Zväze estónskych prekladateľov. Po návrate prekladala až do roku 1992 literatúru z estónčiny, za ktorú získala štyri ceny za najlepší preklad roka. V súčasnosti pôsobí ako jazyková redaktorka.
Je podľa vás životná úroveň v Estónsku vyššia ako na Slovensku?
- Veľmi vysoká bola už za socializmu. Ťažko sa to však dalo porovnávať, keďže Estónsko bol vlastne ešte Sovietsky zväz. Ja som tam žila v roku 1984 a vtedy bol asi jeden milión Estóncov v emigrácii vo Švédsku. Na území krajiny bolo z milióna obyvateľov len asi polovica Estóncov. Teda v Sovietskom zväze ich žilo menej ako vo svete, všetci mali rodiny na Západe, ktoré im pomáhali. Žili na veľmi vysokej úrovni, v porovnaní s Rusmi boli Estónci taká veľká šľachta, sú veľmi vzdelaní.
Akí sú Estónci ako národ?
- Už v časoch Sovietskeho zväzu boli dosť prozápadní. Platí to aj teraz, a to tak ekonomicky, ako aj politicky. Je to hlavne preto, že sa báli a boja Rusov, keďže ich často okupovali. Takmer polovica národa bola kvôli Rusom na Sibíri. Vždy budú proti nim, napriek tomu, že ich kultúru uznávajú. V obchode s Ruskom však zrejme problém nemajú.
Takže pod ich napredovanie sa podpísal aj historický vývoj?
- Podpísal sa pod to ich patriotizmus. V porovnaní s Estóncami nemajú Slováci vôbec žiadnu národnú hrdosť. Prísne udržiavali svoju kultúru už za socializmu. Prísne si chránia všetko, čo je ich. Asi vďaka tejto národnej hrdosti sa aj tak tvrdo presadili. Už vtedy sa divili, že nebojujeme proti Čechom, a pýtali sa, či sa nechceme rozdeliť. Zdala som sa im malým patriotom. Oni sú hrdí na to, že sú Estónci a myslia si, že každý malý národ by mal byť taký.
Aký majú vzťah k ostatným pobaltským krajinám?
- Estónci sa smejú, že majú dobré vzťahy vždy s tými, s ktorými nemajú hranicu. Preto mali lepšie vzťahy s Litovčanmi ako, napríklad, s Lotyšmi. Najlepšie vzťahy mali, samozrejme, s Fínmi. K nim mali vždy najbližšie. Fíni chodili často do Estónska na alkohol. Estónci na druhej strane sledovali fínsku televíziu, takže ovládajú ich jazyk. Okrem neho vedeli už vtedy po anglicky, nemecky a po švédsky, keďže vo Švédsku bolo jadro emigrácie. Vedeli, samozrejme, po rusky, ale ruštinou hovoriť nechceli. Ako ugrofínsky národ sú si veľmi blízki aj s Maďarmi.
Zmenili sa Estónci po revolúcii?
- Za socializmu boli uzavretí a nahnevaní. Ale to len medzi Rusmi. Keď už boli sami, boli úplne iní. Po revolúcii zaviedli Rusom, ktorí bývali v Estónsku aj niekoľko generácii, veľmi tvrdé zákony.
Čo vedia Estónci o Slovensku?
- Vedia o nás viac ako my o nich. Určite by si nás nepoplietli s iným národom. Sú veľmi vzdelaní a sčítaní. To, že som Slovenka, už v minulosti veľmi rešpektovali a uvádzali ma v rozhovoroch v médiách ako Slovenku.
01 - Modified: 2003-02-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Skromná bilancia Millerovej návštevy 02 - Modified: 2003-02-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zapečatili kanceláriu v sídle HZDS
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 09:23