StoryEditor

Súd dal za pravdu nespokojným majiteľom pôdy

17.08.2005, 00:00
Nespokojní majitelia pôdy, ktorá sa má pri Žiline stavať infraštruktúra pre automobilku Kia/Motors, majú za sebou prvé víťazstvo. Okresný súd včera zastavil niekoľkomesačnú stavbu prístupovej cesty, skrývajúcu sa za údajný archeologický prieskum.

Nespokojní majitelia pôdy, kde sa má pri Žiline stavať infraštruktúra pre automobilku Kia/Motors, majú za sebou prvé víťazstvo. Okresný súd včera zastavil niekoľkomesačnú stavbu prístupovej cesty, skrývajúcu sa za údajný archeologický prieskum.
Sudkyňa dala za pravdu vlastníkom pozemkov na základe znaleckého posudku. Predbežným opatrením zakázala vstup na zatiaľ nevykúpené pozemky štyroch vlastníkov.
"Ide síce len o prvú lastovičku, ale konečne sa začalo konať v zmysle platnej legislatívy. Nie je predsa možné, aby cenové ponuky prišli až vtedy, keď už polovica cesty stojí," hovorí členka petičného výboru Margita Mravcová. Dodáva, že nespokojní vlastníci nie sú proti výstavbe fabriky. Len chcú, aby sa ich požiadavkami zaoberala vláda a stavebný úrad si riadne plnil svoje povinnosti.

Každý sám za seba
V obciach okolo Žiliny je vyše 440 vlastníkov, ktorí pôdu predali pod cenu a teraz žiadajú, aby ju štát doplatil do sumy 350 korún za štvorcový meter. Výstavba infraštruktúry zaberie 170 hektárov, vykúpených je podľa Mravcovej 15 percent a návrhy na odkúpenie sa týkajú približne stovky vlastníkov.
"Každú parcelu musí žalovať konkrétny vlastník, nie nejaké združenie. Vybrali sme štyroch s úplne jasným vlastníckym vzťahom k pozemkom," vysvetľuje Mravcová. Na podanie žaloby museli mať listy vlastníctva, geometrický plán i dodatočné geodetické zameranie celej cesty a vyznačením ich parciel na nej. Nesmel chýbať posudok súdneho znalca o charaktere vykonávaných prác na vlastnom pozemku. "Ďalších sedem vlastníkov už má nevyhnutné formality za sebou a pripravuje sa na podanie žaloby," dodáva Mravcová.

Investor verzus súdny znalec
Investor sa zatiaľ k predbežnému opatreniu vyjadriť nechcel. "Nepoznám rozsah predbežného opatrenia. Po jeho doručení ho preštudujeme a vykonáme právnu analýzu," vyjadruje sa manažér projektu zo Žiliny Invest Stanislav Vinc, podľa ktorého sa investor s jedným zo štvorice vlastníkov medzičasom dohodol.
Vinc priznal, že na dvoch parcelách je vysypaný štrk a spravili sa tam spevnené plochy. "Ide o dočasnú stavbu, ktorá je potrebná na prístup k archeologickým prácam. Vlastníci dostali rozhodnutie, že archeológov musia na svojich pozemkoch strpieť," oponuje Vinc súdnemu znalcovi.

Morálny nárok
Rozhodnutie o predbežnom opatrení je vykonateľné dňom doručenia bez ohľadu na to, či sa účastník sporu odvolá, alebo nie. "Účastník má právo odvolať sa, ale opatrenie musí rešpektovať až do rozhodnutia odvolacieho súdu," vysvetľuje advokát Dušan Kubovčák.
Podľa hovorcu ministerstva hospodárstva Maroša Havrana nespokojní vlastníci majú na doplatenie rozdielu v cene morálny nárok, pretože štát nevydierali a uvedomelo pôdu predali za súdnoznaleckú cenu. "Rozhodne budeme všetkých nabádať, aby sa správali v zmysle zákona. Keď sa nájde právny podklad a potrebné peniaze v rozpočte, sme za vyrovnanie cenových rozdielov. Pokiaľ sa spor nevyrieši, prípadný dosah na zdržanie investície budeme vedieť povedať až po dôkladnej analýze predbežného opatrenia," uzatvára Havran.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 15:32