StoryEditor

Nefúkať po havárii sa neoplatí

21.02.2007, 23:00
Odmietnutie dychovej skúšky po havárii môže znamenať nielen stratu vodičského preukazu, ale od 1. apríla aj peňazí, ktoré by inak zaplatila v prípade nehody poisťovňa. Dôvodom je novela o povinnom zmluvnom poistení motorových vozidiel. Tá hovorí o tom, že v takýchto prípadoch nemusí poisťovňa vyplatiť časť, alebo aj celé poistné plnenie.

Odmietnutie dychovej skúšky po havárii môže znamenať nielen stratu vodičského preukazu, ale od 1. apríla aj peňazí, ktoré by inak zaplatila v prípade nehody poisťovňa. Dôvodom je novela o povinnom zmluvnom poistení motorových vozidiel. Tá hovorí o tom, že v takýchto prípadoch nemusí poisťovňa vyplatiť časť, alebo aj celé poistné plnenie.
Ďalšou zlou správou pre neporiadnych majiteľov áut je zvýšenie pokút za nepoistenie vozidla. Maximálna suma sa zvýšila z 15-tisíc na 100-tisíc korún a zaviedla sa aj minimálna sadzba -- 500 korún. Tá doteraz neexistovala, a tak mohol obvodný úrad vyrubiť sankciu ľubovoľne.
"Zákon sa snaží zaplátať medzierky, ktoré využívali pri poistení niektorí nepoctiví šoféri," hovorí vrchná riaditeľka Wüstenrot poisťovne Dana Macková.
Vyššie krytie
Okrem toho je cieľom zákona prispôsobiť právnu úpravu povinného zmluvného poistenia smerniciam Európskej únie. Zákon zvyšuje krytie, na ktoré je majiteľ vozidla poistený. V súčasnosti sú kryté škody spôsobené na majetku do výšky päť miliónov korún, pri zdraví je to 19 miliónov korún.
Nový zákon stanovuje sumu jeden milión eur (približne 35 miliónov korún) pri majetku a päť miliónov (približne 175 miliónov korún) pri zdraví. Túto hranicu dosiahneme až v roku 2012, prvý skok nastane v roku 2009. Vtedy poistné krytie stúpne na pol milióna eur (približne 17,5 milióna korún) pri majetku a 2,5 milióna eur (približne 87,5 milióna korún) pri živote a zdraví.
Z osoby na haváriu
Spolu s krytím sa zmení aj výpočet poistného plnenia. Teraz sa krytie vzťahuje na jednu osobu, v budúcnosti ním bude zaistená jedna havária. V prípade hromadných havárií, kde dôjde k zraneniu veľkého počtu osôb, tak môže byť plnenie nižšie ako v súčasnosti. Pri bežných škodách by však ochrana vodičov mala byť vyššia.
Bez zdraženia
Poisťovne upokojujú, že ich zákazníci sa zatiaľ nemusia obávať zvýšenia poistného, ktoré platia. Produkty väčšiny poisťovní už teraz kryjú vyššie škody, ako im stanovuje zákon. Vo väčšine veľkých poisťovní je to 20 miliónov korún pri škode na majetku i zdraví.
V súčasnosti ponúka poistenie na zákonom určenú mieru len Kooperativa. Okrem neho predáva aj poistenie s vyšším, 60-miliónovým krytím, ktoré je približne o 50 percent drahšie.
V roku 2009 teda väčšina poisťovní nebude musieť robiť veľké zmeny v ponukách a ceny by nemali dramaticky rásť. "Zatiaľ je predčasné hovoriť, ako sa bude poistné meniť," tvrdí hovorkyňa Allianz-Slovenskej poisťovne Lucia Muthová.
"V ďalších rokoch, keď zákon bude plne zapracovaný, poistné mierne narastie," tvrdí generálny riaditeľ Wüstenrot poisťovne Siegfried Fatzi. Vysvetľuje, že poisťovne sa budú musieť zabezpečiť na vyššie riziko aj u zaisťovateľov.

Zmeny v poistení
- odmietnutie poistného plnenia, ak vodič odmietne dychovú skúšku
- vyššie pokuty za nepoistenie vozidla
- vyššie poistné krytie
- krytie sa bude vzťahovať na haváriu, nie na osobu

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. máj 2024 11:28