StoryEditor

Postrek nemusí komárov zastaviť

11.05.2006, 00:00
V Bratislave a jej mestských častiach sa dnes začína s celoplošným postrekom proti komárom. Jeho účinnosť je však otázna. Podľa odborníkov sa totiž mal urobiť po povodniach už pred dvoma - troma týždňami, keď sa komáre ešte len liahli.

V Bratislave a jej mestských častiach sa dnes začína s celoplošným postrekom proti komárom. Jeho účinnosť je však otázna. Podľa odborníkov sa totiž mal urobiť po povodniach už pred dvoma - troma týždňami, keď sa komáre ešte len liahli. V súčasnosti sa už rozmnožili, a to najmä v okolí rieky Moravy a v ďalších oblastiach Záhoria, kde boli nedávno lokálne záplavy. Komáre však obťažujú aj obyvateľov vzdialenejších lokalít. Na účinnejšiu obranu proti nepríjemnému hmyzu však chýbajú obciam peniaze.

Štípať budú "rakúske" komáre
Problémom však nemusia byť len naše, ale aj "zahraničné" komáre. "Rakúsky breh rieky Moravy nestriekali a asi sa ani nebudú. Keby striekali aj za hranicami, bolo by to účinnejšie," tvrdí referent pre životné prostredie Miestneho úradu v Devíne Ivan Ondrášek. Obecný úrad pritom nemá z čoho zaplatiť postrek. Preto požiadal o pomoc bratislavský magistrát. Podľa jeho hovorkyne Evy Chudinovej celoplošný postrek bude stáť približne desať miliónov korún, lebo sa urobí vo všetkých mestských častiach. Chemická látka sa bude aplikovať pozemne, aby sa šetrilo životné prostredie. "Mesto sa snaží získať na úrade životného prostredia výnimku, aby sa postrek mohol urobiť aj v chránených oblastiach," uviedla Chudinová.
Financie na postreky zháňajú aj v ďalších obciach. Napríklad v Moravskom Svätom Jáne by potrebovali postriekať 700 až 1 000 hektárov územia. Firma, ktorá to chce urobiť, žiada zaplatiť za jeden hektár 528 korún. Obecný úrad by to vyšlo asi na pol milióna korún, ktoré nemá.

O financiách má rozhodnúť vláda
Ministerstvo životného prostredia ani ďalšie ústredné orgány štátnej správy nemajú na likvidáciu komárov vopred vyčlenené peniaze. Náklady na postreky by však mal hradiť štát v rámci odstraňovania dôsledkov tohtoročných povodní. Aj preto rezort pripravil správu o dôsledkoch jarných záplav, ktorú asi na budúci týždeň prerokuje vláda. "V zákone o povodniach je klauzula, podľa ktorej do záchranných prác sa môžu zakomponovať aj opatrenia proti rozmnoženiu komárov ako dôsledok povodní," uviedlo včera tlačové oddelenie ministerstva.

Komáre môžu roznášať vírusy
Za kalamitné rozmnoženie komárov sa považuje situácia, keď v priebehu jednej minúty sadne na človeka niekoľko desiatok tohto bodavého hmyzu. Presnejšia definícia nie je. Komáre môžu aj u nás prenášať niektoré vírusové ochorenia. Prejavujú sa horúčkami a podobajú sa chrípke. Podľa Jindry Holíkovej z Úradu verejného zdravotníctva v posledných desaťročiach sa na Slovensku nevyskytli ani lokálne epidémie, hoci jednotlivé prípady ochorenia sa nedajú vylúčiť. Doteraz sa nepotvrdilo ani prenášanie vírusu HIV/AIDS komármi. "U alergikov alebo malých detí môže uštipnutie vyvolať búrlivejšiu reakciu organizmu," upozorňuje Holíková.

01 - Modified: 2003-03-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nezávislí zatiaľ nebudujú stranu 02 - Modified: 2003-03-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zmeny v SIS
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 06:46