StoryEditor

Drahá ropa už brzdí rast dopytu

15.05.2006, 00:00
Svetové ceny ropy dosiahli takú úroveň, že začína klesať dopyt po pohonných látkach a ďalších ropných produktoch. Vo svojej pravidelnej správe o svetovom trhu s ropou to zverejnila Medzinárodná energetická agentúra (IEA). Nižšiu spotrebu ropy zaznamenali Spojené štáty a Rusko. Práve extrémne vysoký záujem o ropu a obmedzené kapacity sa v posledných mesiacoch podpísali pod rekordné ceny tejto strategickej suroviny.

Svetové ceny ropy dosiahli takú úroveň, že začína klesať dopyt po pohonných látkach a ďalších ropných produktoch. Vo svojej pravidelnej správe o svetovom trhu s ropou to zverejnila Medzinárodná energetická agentúra (IEA). Nižšiu spotrebu ropy zaznamenali Spojené štáty a Rusko. Práve extrémne vysoký záujem o ropu a obmedzené kapacity sa v posledných mesiacoch podpísali pod rekordné ceny tejto strategickej suroviny. IEA znížila odhad rastu dopytu vo svete po rope na tento rok o 220 tisíc barelov (159 litrov) za deň. Okrem spomalenia spotreby ju k tomu viedla aj mierna zima, počas ktorej sa nespotrebovalo toľko ropy.

Na pokles cien to stačiť nebude
Ani nižší rast dopytu však podľa analytikov nevytvorí tlak na znižovanie cien, ktoré sú aj po miernom poklese tento mesiac stále na historických maximách. Na správu agentúry síce zareagovali dočasným poklesom, výraznej zmeny trendu sa pravdepodobne nedočkáme. "Správa agentúry v žiadnom prípade nespôsobí pokles cien ropy. Je to iba odhad. Pokles by mohlo vyvolať upokojenie situácie pokiaľ ide o Irán a najmä -- trvalejší (aspoň štyri týždne za sebou) rast amerických zásob ropy a benzínu," myslí si analytik Fimex Capital Marcel Vlna. Dôvod na optimizmus nevidí ani hlavný ekonóm Slovnaftu Marek Senkovič. "Impulzy na rast ekonomík a s tým súvisiaca vyššia spotreba palív stále pretrvávajú, aj geopolitické riziká sú významnejšie. V najbližšom čase nepredpokladám uvoľnenie cien," povedal pre HN.
Na trh naďalej negatívne pôsobí neistota okolo vývoja v Iráne, útoky extrémistov na ťažobné zariadenia v Nigérii a znárodňovanie nálezísk fosílnych palív v Južnej Amerike. Ceny spravidla vystrelia hore aj začiatkom leta, keď sa v Spojených štátoch začína hlavná motoristická sezóna, počas ktorej je tradične vysoký dopyt po pohonných látkach. Netreba zabúdať ani na hurikány, ktoré v týchto mesiacoch ohrozujú produkciu.

Na Slovensku dopyt zvyšuje rast ekonomiky
Hoci svetový dopyt po ropných produktoch mierne klesol, na Slovensku je vývoj opačný. Svedčí o tom piatková správa o hospodárení bratislavskej rafinérie za prvý štvrťrok 2006. Slovnaft zvýšil objem predaja rafinérskych produktov o 15 percent. Slovnaftu sa v prvom štvrťroku darilo posilniť aj výsledky v maloobchode, keď spoločnosť predala vo svojej sieti čerpacích staníc o 6,2 percenta viac produktov ako pred rokom," uviedla Kristína Félová zo spoločnosti Slovnaft. Znamená to, že Slováci ani napriek vysokým cenám pohonných látok nejazdia menej. "Vodiči ani napriek zvyšovaniu cien nie sú ochotní meniť svoje návyky," vysvetľuje Senkovič. Vlna vidí ďalší dôvod toho, že dopyt po rafinérskych produktoch na slovenskom trhu neklesá: "ekonomika rastie, a preto sa u nás rast cien neprejavuje na poklese dopytu," dodal. O odbyt ropných produktov sa však nestarajú iba motoristi, veľkú časť spotrebuje priemysel. Oproti minulému roku Slovnaft v prvom štvrťroku predával viac nafty a menej benzínu, pod čo sa pravdepodobne podpísal rozvoj priemyslu a stavebníctva.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 14:03