StoryEditor

Štátny fond podporí zatepľovanie

01.01.2006, 23:00
Štátny fond rozvoja bývania bude od februára poskytovať zvýhodnené úvery na zatepľovanie domov. Podmienkou je, aby žiadateľ úpravami spoločných častí domu úsporil minimálne 20 percent spotreby tepla. Fond potom poskytne nižší úrok, predĺži dobu platnosti bankovej záruky a zároveň uzná vyššie oprávnené náklady.

Štátny fond rozvoja bývania bude od februára poskytovať zvýhodnené úvery na zatepľovanie domov. Podmienkou je, aby žiadateľ úpravami spoločných častí domu usporil minimálne 20 percent spotreby tepla. Fond potom poskytne nižší úrok, predĺži dobu platnosti bankovej záruky a zároveň uzná vyššie oprávnené náklady.
Na tepelnú ochranu bytového alebo rodinného domu môže ŠFRB poskytnúť úver na 80 percent obstarávacej ceny s lehotou splatnosti 20 rokov a úrokovou sadzbou tri percentá. Do oprávnených nákladov sa neráta vypracovanie projektovej dokumentácie, ani diagnostika spotreby energie. Úver môže v prípade bytového domu získať spoločenstvo vlastníkov, prípadne správca objektu a žiadateľ musí preukázať, že zostávajúcu pätinu nákladov má k dispozícii na vlastnom účte.
Aby si čo najviac domácností byty zateplilo a pritom vyregulovalo vykurovacie sústavy, zníži sa úroková sadzba za úver v tomto roku na jedno percento. Dosiahne sa tak 20 percent základnej úrokovej sadzby Národnej banky Slovenska, ktorá je základom na výpočet výšky úrokov ostatných podporných programov zo ŠFRB.
Zateplenie stojí približne dvetisíc korún na štvorcový meter, čo pri priemernom byte s rozlohou 65 m2 predstavuje 130-tisíc korún. Vlani sa pomocou fondu zateplilo viac ako 1 700 bytov. Priemerná podpora na byt bola 145-tisíc korún, spolu fond poskytol 250 miliónov korún. Podľa riaditeľa ŠFRB Zoltána Kásu bol záujem podstatne vyšší a fond evidoval žiadosti za 750 miliónov. Na tento rok je na zatepľovanie vyčlenených 350 miliónov korún.
Slovenská záručná a rozvojová banka môže poskytnúť bankovú záruku do 100 percent istiny úveru, ktorý nepresiahne výšku oprávnených nákladov. Bankovú záruku však možno získať len v prípade, ak je výška úveru v prepočte na jeden byt vyššia ako 7 000 korún. Počas základnej životnosti opravovaných častí domu sa môže poskytnúť len raz.
Platnosť bankovej záruky je časovo obmedzená. Doteraz bola pri nižších úveroch do 30-tisíc korún, ktoré smerovali predovšetkým do obnovy spoločných častí domov, sedem rokov. Za úvery spoločenstvá napríklad vymieňali opotrebované konštrukcie a zvyšovali úžitkové vlastnosti stavby. Pri drahších úveroch do 300-tisíc korún na jeden byt bola banková záruka desať rokov.
Podľa materiálu, ktorý pripravuje na rokovanie vlády ministerstvo výstavby, záruka môže pri úvere do 400-tisíc korún v prepočte na byt trvať až 15 rokov. No len v prípade, ak sa zlepšia tepelnoizolačné vlastnosti domu a skutočne sa preukáže nižšia spotreba energie minimálne o pätinu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 11:55