StoryEditor

Univerzity žnú úspechy na trhoch. Oxford vlastní pozemky, Harvard akcie a fondy (rebríček)

26.01.2022, 20:00
Viac peňazí umožňuje lepší výskum. Zárobky prináša aj duševné vlastníctvo a licencie.

Keď sa povie univerzita, predstavíme si skôr akademickú pôdu plnú filozofických debát a vedeckých výskumov. Málokomu sa univerzity spájajú s úspešným investovaním na trhoch. A práve americké univerzity dlhodobo a pomerne výnosne spravujú svoj majetok.

Ako upozornil investičný portál Patria.cz, jedna z najznámejších škôl sveta, Harvardova univerzita, nedávno zverejnila svoje investičné výsledky. Jej majetok sa medziročne zhodnotil o 34 percent na sumu 50 miliárd dolárov. Zhodnotenie majetku prišlo vďaka prajnému nastaveniu trhov, dobrému predaju akcií, ale aj zhodnoteniu nehnuteľností.

Pokiaľ chceme hodnotiť mieru vplyvu, sily a prestíže univerzity, kľúčovým faktorom v rebríčkoch je množstvo univerzitných dotácií a sponzorských darov. Čím je inštitúcia bohatšia, tým viac si môže dovoliť kvalitné vybavenie a najmodernejšie technológie. Viac peňazí umožňuje univerzite vykonávať ďalší vedecký výskum.

Školy si vedia zarobiť aj predávaním patentov a intelektuálnym vlastníctvom. Predávajú exkluzívne licencie začínajúcim startupom výmenou za podiel v nich. Ak robia výskum, vedia svoju licencovanú technológiu predať spoločnostiam.

Univerzity môžu tiež využiť svoju fiškálnu silu, mnohokrát doplnenú individuálnymi finančnými darmi, na zriadenie štipendií. Vysoké štipendiá tak pomáhajú „prilákať“ do univerzít najlepších pedagógov, aby vyučovali na ich školách.

Viac pozemkov ako cirkev

Portál Guardian v roku 2018 zistil, že univerzity v Oxforde a Cambridgei spoločne vlastnia viac pôdy ako anglikánska cirkev a majú portfólio nehnuteľností po celom Spojenom kráľovstve v hodnote 3,5 miliardy libier.

Univerzity vlastnia rôzne druhy nehnuteľností a pozemkov. Od škótskeho hradu, O2 arény v Greenwichi až po stávkovú kanceláriu v Brente v severozápadnom Londýne, pozemky a budovy vo vlastníctve univerzitných vysokých škôl zahŕňajú starobylé a moderné majetky s rozlohou 51-tisíc hektárov. Je to oblasť štyrikrát väčšia ako Manchester.

Podrobnosti o majetku pochádzajú z najrozsiahlejšieho prieskumu pozemkov v Oxbridgei od roku 1873, a to prostredníctvom kombinácie žiadostí o informácie, archívneho výskumu a záznamov z katastra.

Majetok vysokých škôl v Oxbridgei má celkovú hodnotu 3,5 miliardy libier, zatiaľ čo univerzity spoločne držia investície do nehnuteľností v hodnote 863 miliónov libier.

Nejde len o nehnuteľnosti. Školy vlastnia aj časti vidieckej poľnohospodárskej pôdy a lesov, medzi ktoré patrí farma na ostrove Isle of Wight, ktorú kúpila Queen's College od Henricha VIII., viaceré priemyselné areály v Leedse, niekoľko gastropubov po celom Anglicku a pozemky pre viac ako 100 maloobchodných predajní a obchodov.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
26. apríl 2024 01:52