pixabay.com
StoryEditor

Nový trend? Najprv dôchodok, potom práca

15.12.2021, 11:30
Už dnes množstvo ľudí s nízkymi nákladmi na život využíva sabatikal. S rastúcou produktivitou práce má koncept šancu na úspech.

Abel Ang, docent na Nanyang Business School v Singapure a generálny riaditeľ skupiny Advanced MedTech Holdings v USA napísal pre Straits Times článok o novom prístupe k práci a životu. Volá sa RNWL (pozn. red.: Na dôchodok teraz, prácu potom) a vzbudil veľké ohlasy.

Prečo vôbec uvažujeme o niečom inom ako o systéme pracovať teraz, odísť do dôchodku neskôr?

Abel zistil, že existuje veľmi bežný životný problém, ktorému čelia mnohé rodiny s pracujúcimi členmi. Človek akoby robil v dvoch zamestnaniach, teda prácu a rodičovstvo, čo môže byť veľmi únavné. Zdá sa, že nemáme iné alternatívy, než vykonávať tieto dva rozsahy práce súbežne. Žiť týmto spôsobom je ako navždy zostať v kolotoči práce, domácich úloh, upratovania, prestierania a opakovania. Avšak zmeny na pracovisku, ako je zefektívnenie obchodných procesov a narušenie technológie, urobili z istoty práce prchavý sen. To môže znamenať, že nemôžeme pasívne prebrúsiť svoju kariéru ako priemerní umelci. Najmä tí, ktorí majú školopovinné deti, sa obávajú o svoju istotu zamestnania a majú veľa úzkosti a strachu

menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
26. apríl 2024 10:02