TASR/AP
StoryEditor

Putinove hry, nemecká politika aj zelené zdroje. Čo ženie ceny energií prudko nahor?

19.11.2021, 11:39
Za zvyšovaním účtov za elektrinu či plyn možno hľadať Putinovu geopolitiku, problémy s Nord Stream 2 aj sprísňovanie ekologických požiadaviek zo strany svetových veľmocí.

Vyhrotené spory s Ruskom, ktoré využíva dodávky zemného plynu do Európy ako osvedčenú páku vo svojom geopolitickom boji so Západom. Problémy dlhoočakávaného plynovodu Nord Stream 2, ktorý sa tohto roku s najväčšou pravdepodobnosťou do prevádzky nedostane. Čoraz prísnejšie záväzky svetových veľmocí, ktoré chystajú prechod od lacnejších fosílnych palív k drahším obnoviteľným zdrojom. A obrovský dopyt po energiách, ktorý súvisí s oživovaním ekonomiky po očakávanom konci pandémie koronavírusu.

Toto všetko spôsobuje prudké výkyvy cien zemného plynu a následne i elektriny na svetových trhoch, ktoré sa dotknú peňaženky každého z nás. Napríklad dominantná česká energetická spoločnosť ČEZ avizovala zdraženie elektriny od nového roka pri najbežnejších sadzbách zhruba o tretinu. Na Slovensku sa očakáva o niečo miernejšie zvýšenie cien. Napriek tomu si mnohé domácnosti či firmy priplatia za energie o desiatky až stovky eur ročne viac.

V nasledujúcich otázkach a odpovediach si prečítajte, čo má na rast cien energií najväčší vplyv, ako s tým súvisí politika a napätie medzi Ruskom a Západom aj prečo je v tomto smere dôležitý prechod k obnoviteľným zdrojom energie.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
22. apríl 2024 18:05