Seniori, dôchodciDreamstime
StoryEditor

Každý štvrtý Slovák bude senior. Čo čaká zostarnuté Slovensko?

28.08.2020, 00:00
Z jednej z najmladších európskych krajín sa o 40 rokov stane takmer najstaršia. Reč je o Slovensku, a tento trend prinesie množstvo ekonomických výziev.

Oblasti, ktorým sa v Japonsku musí venovať vláda, sa nám na Slovensku môžu zdať celkom zvláštne. Od roku 2016 napríklad sponzoruje zoznamku, ktorá má mladým Japoncom uľahčiť spoznať životného partnera a špeciálne pre mužov organizuje otcovské kurzy, ktoré v nich majú vzbudiť túžbu po potomkoch.

Okrem toho prijala opatrenia, ktoré majú ľudí motivovať neodísť do dôchodku a premiér vyzýva firmy, aby sa nebáli zamestnávať aj sedemdesiatnikov. Väzenia sa zasa pomaly menia na domovy dôchodcov, pätina zločinov je totiž spáchaná starými ľuďmi. Dozorcovia tak musia väzňov nielen strážiť, ale aj kúpať či pomáhať im obliecť sa.

Obyvateľstvo krajiny patrí totiž k najstarším na svete a každý štvrtý človek má viac ako 65 rokov. Akokoľvek vzdialené sa nám zdajú tieto problémy, demografické prognózy ukazujú, že japonskou cestou sa postupne vyberie aj naša krajina.

Slovensko dnes síce patrí k najmladším v Európskej únii, o 40 rokov sa situácia radikálne zmení. A tak kým v roku 2015 malo viac ako 65 rokov 14 percent obyvateľov, v roku 2060 by to už malo byť 30 percent. A to je viac, ako má v súčasnosti Japonsko.

Aké problémy a výzvy toto starnutie prinesie a ako zmení život v krajine?

menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 15:16