Reuters
StoryEditor

Ako poraziť koronavírus? Odpovede na najdôležitejšie otázky

17.03.2020, 07:12
Kým v Európe počet nových prípadov nákazy koronavírusom radikálne stúpa, zopár ázijským krajinám sa podarilo dostať pandémiu pod kontrolu. Boli však potrebné radikálne opatrenia.

Stačilo pár dní a splnený sen o Európe bez hraníc, ktoré ju rozdeľovali, sa rozpadol. Teda aspoň na určitý čas. Pandémia nového koronavírusu totiž priviedla mnohé európske krajiny vrátane Slovenska k uzatvoreniu hraníc.

Na Slovensko sa tak aktuálne dostanú iba ľudia, ktorí tu majú trvalý pobyt a ktorí zároveň prídu vlastným autom. Medzinárodné vlaky, autobusy aj lietadlá boli totiž zrušené. Aj týmto spôsobom sa politickí lídri snažia spomaliť šírenie nákazy.

Štáty zároveň postupne pristupujú k nevídaným opatreniam v novodobej demokratickej Európe a zakázané sú nielen omše, ale aj športové podujatia a ľudia nemajú vychádzať na ulicu, ak to nie je nevyhnutné.

Skúsenosti totiž ukazujú, že tieto drakonické opatrenia, ktoré so sebou prinášajú nemalé negatívne efekty, dokážu spomaliť šírenie nákazy a zamedziť skolabovaniu zdravotníckeho systému. Aj napriek týmto opatreniam však v Taliansku či Španielsku počet nových nakazených neustále stúpa, a to veľmi rýchlo.

Veľká Británia sa najprv rozhodla ísť inou cestou a ešte v nedeľu sa v tomto štáte konali masové akcie.

Ako teda pandémiu zastaviť a čo sa stane, keď ľudia po dvoch týždňoch vyjdú opäť do ulíc?

Hospodárske noviny prinášajú odpovede na najdôležitejšie otázky.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 00:43