Dreamstime
StoryEditor

Zabudnite na predsudky. V čom nás Arabi predbiehajú?

25.02.2020, 23:00
Niektoré krajiny Perzského zálivu už dávno prestali byť uzavretými a neprístupnými režimami. V mnohých oblastiach sú pred nami.

Nestabilné krajiny s autoritatívnymi režimami, kde každú chvíľu hrozí vojnový konflikt a práve odtiaľto prichádzajú do Európy teroristi. Štáty, ktoré zbohatli iba vďaka rope a nijakým iným spôsobom sa nepodieľajú na rozvoji globálnej ekonomiky. A diktatúry, kde sa trestá akákoľvek inakosť, za nosenie kresťanského krížika vás môžu poslať do väzenia a na zahalenú ženu sa nesmiete ani pozrieť, nieto jej ešte podať ruku.
Aj s takýmito mýtami voči krajinám a obyvateľom Arabského polostrova sa dnes môžete stretnúť u nejedného obyvateľa našich zemepisných šírok. V mnohých prípadoch ide len o predsudky, ktoré sa výrazne líšia od reality. Krajiny ako Spojené arabské emiráty, Katar či Bahrajn zaznamenali v posledných rokoch výrazný ekonomický aj spoločenský pokrok. Svetu sa postupne otvára aj Saudská Arábia, ktorá bola dosiaľ pasovaná za jednu z najuzatvorenejších ekonomík sveta.
V nasledujúcich otázkach a odpovediach si prečítajte, kde nás už arabské krajiny začínajú predbiehať a v ktorých oblastiach by sme si od nich mohli vziať príklad.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
23. apríl 2024 23:52