Flickr/Alexxx Malev
StoryEditor

Firmu založíte v Gruzínsku aj za dva dni. Prečo je ešte krajina rajom pre štart biznisu?

01.09.2019, 00:00
Redaktori HN vám ponúkajú reportážny pohľad na ekonomiky menej známych krajín. Dnes sa zameriame na Gruzínsko.

Stúpame uličkami starého Tbilisi a obdivujeme. Najmä silu prírody, ktorá sa dokáže predrať aj z tých zdanlivo najnemožnejších podmienok. Celkom bežne tu naďabíte na vinič vinúci sa po budovách, balkónoch či verandách a nad hlavami sa vám vznášajú strapce hrozna väčšie ako tie dusičnanmi nabité vyšľachtené giganty, ktoré nájdete v našich obchodoch. Nie, nejde o okrajové časti hlavného mesta Gruzínska, ale o širšie historické centrum.

Keď odbočíte z veľkého kruhového objazdu na Námestí slobody, na ktorý z vysokého pylónu dozerá takmer šesťmetrová pozlátená socha svätého Juraja drakobijca, ocitnete sa v spleti ulíc lemovaných historickými budovami. Ich krása je však často výrazne poznačená vekom a nedostatkom údržby, staré pavlače sa striedajú s rumoviskami, ktoré vyzerajú, ako by prežili silné zemetrasenie alebo prechod frontu.

Zborené steny odhaľujú schodisko vedúce do prázdna, chodník pred skazou zachraňuje iba fakt, že je vyskladaný z mohutných „mačacích“ hláv. Kým sa pri kaviarni hneď vedľa námestia snažíme zorientovať v mape, asi dvadsať metrov od nás si staršia žena, na prvý pohľad pravdepodobne bez domova, bez rozpakov zodvihne sukňu a vymočí sa priamo na ulici. Môže to znieť naozaj ako začínajúca sa reportáž z vojnovej zóny, ale zdanie klame.

Len niekoľko ulíc povyše od spomínanej „dámy“ nás značky nastriekané na zemi smerujú k Múzeu ilúzií, ktoré by svojím moderne poňatým interaktívnym konceptom a zamestnancami sprevádzajúcimi v plynulej angličtine pokojne zapadlo do hociktorej západoeurópskej metropoly.

Tbilisi v sebe v tomto ohľade zrkadlí celé Gruzínsko – je to mesto kontrastov a nečakaných objavov. Len asi dvadsať minút peši na opačnú stranu od Námestia slobody sa popri rieke Kura rozprestiera zdanlivo úplne iný svet.

Dovedie vás k nemu Most mieru, jedna z najfotografovanejších stavieb v Tbilisi. Zakrýva ho zvlnená presklená konštrukcia, ktorá sa večer celá rozsvieti. A hoci ho miestni „láskyplne“ volajú „pamperskou“, urobiť si na ňom selfie bez toho, aby vám niekto vliezol do záberu, je počas dňa takmer nemožné.

Pokračujúc po nábreží narazíte na futuristickú koncertnú halu a výstavné centrum Rike Park, ktorú tvoria dva obrovské striebristé tubusy položené vedľa seba do tvaru V. Nasledujú ďalšie stavby dokončené v posledných desiatich rokoch.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
26. apríl 2024 06:21