Centru Taškentu dominuje socialistická stavba hotela Uzbekistan a jazdecká socha Timura Dobyvateľa. V jeho okolí už vyrastajú moderné budovy.Dreamstime
StoryEditor

Uzbekistan je na križovatke. Ako sa o neho bijú svetové veľmoci?

18.08.2019, 00:00
Redaktori HN vám ponúkajú reportážny pohľad na ekonomiky menej známych krajín. Dnes sa zameriame na stredoázijský Uzbekistan.

Monštruózne socialistické stavby na čele s hotelom Uzbekistan, ktorý dominuje centrálnemu taškentskému Námestiu Amira Temura, v našich končinách známeho ako Timur Dobyvateľ. 

Ruština, ktorú popri uzbečtine počujete na každom kroku, keďže v krajine aj po rozpade Sovietskeho zväzu stále zostáva mnoho Rusov. A početné ruské investície do uzbeckej infraštruktúry, prírodného bohatstva i ťažkého priemyslu.

Na druhej strane narastajúci počet najmodernejších hotelov amerických sietí ako Hyatt Regency, Radisson Blu či Wyndham. Pomoc uzbeckej vlády koaličným silám vedeným Spojenými štátmi v boji proti Talibanu v susednom Afganistane. A masívny prísun investícií do najnovších technológií v spolupráci so západnými spoločnosťami.

Uzbekistan sa po získaní nezávislosti od Moskvy na začiatku 90. rokov minulého storočia ocitol na križovatke. Svetové veľmoci prejavujú o túto najľudnatejšiu stredoázijskú krajinu záujem hneď z niekoľkých dôvodov.

Vďaka strategickej polohe severne od Afganistanu sa dostal do hľadáčika Američanov, ktorí po samovražednom útoku na newyorské dvojičky Svetového obchodného centra spustili veľkú vojenskú kampaň proti terorizmu.

Rusi sa nechcú vzdať vplyvu nad dôležitým regiónom, ktorý ovládali viac ako sedem desaťročí. Čína sa zase snaží získať kontrolu nad dôležitým uzlom ležiacim na jej projekte novodobej Hodvábnej cesty, po ktorej chce voziť svoje tovary do Európy.

A všetci chcú využiť potenciál rýchlo rastúceho 33-miliónového trhu, bohaté zásoby surovín aj výhodnú polohu krajiny.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
26. apríl 2024 09:57