American AirlinesReuters
StoryEditor

Kto bude rásť na burzách tento rok?

29.06.2021, 00:00
A práve na návrat ľudí z uzavretých domácností do verejného priestoru reaguje zábavný priemysel vrátane veľkých hollywoodskych spoločností.

Tie preložili premiéry mnohých veľkorozpočtových blockbusterov z minulého na tento rok. Niektoré filmy boli síce odpremiérované na streamovacích službách či v televíziách. S tými najočakávanejšími premiérami však štúdiá čakajú až do skončenia pandémie.

Jednou z takýchto snímok je sci-fi film Duna, ktorá pôvodne mala mať premiéru vlani v novembri. Štúdio Warner Bros. sa však napokon rozhodlo presunúť ju na jeseň tohto roka.

Dobrá správa je to v prvom rade pre prevádzkovateľov kinosál. Na pandémiu okrem iných doplatila mimoriadne tvrdo najväčšia sieť kín na svete – americká AMC Theatres, ktorá má globálne takmer tisícku multikín s celkovo viac ako 10-tisíc premietacími plátnami. Spoločnosť minulý rok hlásila straty v miliardách dolárov a naznačovala, že pandémia jej môže dať definitívnu stopku v podnikaní. Prirodzene, investorov tieto správy odradzovali. Ešte v decembri sa jedna akcia AMC predávala za niečo vyše dva doláre.

S postupnou vakcináciou sa však vrátil investičný optimizmus. Akcie AMC v ostatných týždňoch na newyorskej burze prudko stúpajú. Začiatkom mája nedosahovali ani desať dolárov a dnes sa už pohybujú okolo hodnoty 60 dolárov za kus.

Podobným tempom rastú aj akcie veľkých leteckých spoločností ako Delta Air Lines, American Airlines alebo United Airlines. Investori si sľubujú návrat k cestovaniu počas nadchádzajúcej letnej dovolenkovej sezóny. Zatiaľ čo jedna akcia United ešte začiatkom februára tohto roka nedosahovala 40 dolárov, v polovici marca už jej cena prekročila 62 dolárov.

Všeobecne sa pritom očakáva, že lepšie na tom budú americké než európske akcie. „Hlavným problémom je fakt, že USA očkujú svojich obyvateľov podstatne rýchlejšie než krajiny EÚ. Európska ekonomika tak začína za Amerikou zaostávať. A je to problém aj z hľadiska finančných trhov, pretože investori teraz presúvajú svoj kapitál do Spojených štátov,“ uviedol pre HN Lukáš Kovanda, hlavný ekonóm českej bankovej spoločnosti Trinity Bank.

01 - Modified: 2024-04-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Nášľapné míny nadmerne stimulovanej superveľmoci 02 - Modified: 2024-04-24 11:07:07 - Feat.: - Title: Tí, ktorí mu verili, dnes plačú. Ako nesadnúť Muskovi na lep 03 - Modified: 2024-04-22 11:04:49 - Feat.: - Title: Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​ 04 - Modified: 2024-04-22 08:58:22 - Feat.: - Title: Vyššie sadzby po dlhší čas sú späť 05 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
27. apríl 2024 03:37