archív
StoryEditor

Ako sa zvyšuje podiel bohatých na majetku?

16.03.2021, 13:13
Zväčšovanie majetkových nerovností vidno ešte v jednej zaujímavej štatistike, ktorú zverejnila americká centrálna banka Fed.

Podľa nej bohatstvo päťdesiatky najmajetnejších obyvateľov Spojených štátov dosiahlo úroveň kompletného majetku chudobnejšej polovice obyvateľstva celej 330-miliónovej krajiny. V oboch prípadoch ide približne o dva bilióny dolárov.

Nastolené trendy pritom hovoria jasne – zatiaľ čo majetok najbohatších stúpol za uplynulé mesiace o stovky miliárd dolárov, tí chudobní strácajú. Aj tu je hlavným dôvodom fakt, že z rastu akciových trhov či cien komodít ťažia predovšetkým tí najbohatší. Chudobní ľudia majú neraz problém vyžiť zo svojho platu a na investovanie tak nemôžu ani pomyslieť. Koronakríza pritom tento stav len zhoršuje.

Aktuálne podľa štúdie Fedu vlastní desatina najmajetnejších ľudí v USA sedem z desiatich dolárov v krajine. A jedna stotina najbohatších – teda niečo viac ako tri milióny Američanov – disponuje takmer jednou tretinou celého majetku nachádzajúceho sa v Spojených štátoch.

Väčšiny Slovákov sa hrozba znižovania majetku až tak bytostne nedotýka. Na rozdiel povedzme od Spojených štátov či niektorých ďalších západných krajín, kde ľudia žijú prevažne v podnájmoch, je totiž jednou z tradičných priorít obyvateľov našej krajiny zabezpečenie si vlastnej strechy nad hlavou. A práve koronakríza vyháňa ceny nehnuteľností do astronomických výšok. Odhaduje sa, že priemerná cena bytu v Bratislave stúpa každý deň o desiatky eur. Zastavenie tohto zdražovania pritom experti v najbližšej budúcnosti neočakávajú. Mnohým obyvateľom Slovenska sa tak paradoxne napriek kríze hodnota majetku uloženého v byte či v rodinnom dome rapídne zvyšuje.

Vážnejšie problémy môžu mať ľudia bez vlastného bývania, ktorým sa možnosť kúpiť si v dohľadnej dobe byt radikálne vzďaľuje. Dvojnásobne to platí vtedy, ak ide o ľudí s nižším vzdelaním či kvalifikáciou. Práve im totiž v dôsledku ekonomických zmien vyvolaných pandémiou COVID-19 najviac hrozí strata práce. „Niektoré procesy sa zautomatizujú a zrobotizujú, takže to, čo sa pôvodne plánovalo vo vzdialenejšej budúcnosti, príde oveľa rýchlejšie a intenzívnejšie,“ pripomína pre HN Ivana Molnárová, šéfka spoločnosti Profesia špecializovanej na trh práce.

01 - Modified: 2024-04-25 05:40:10 - Feat.: - Title: Snemovňa v Arizone odhlasovala zrušenie interrupčného zákona z roku 1864 02 - Modified: 2024-04-25 04:52:47 - Feat.: - Title: Dôležitý je dialóg. Blinken vyzýva, aby USA a Čína riešili svoje spory 03 - Modified: 2024-04-24 19:55:09 - Feat.: - Title: Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v Spojených štátoch 04 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 05 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 08:07