Reuters
StoryEditor

Kto na pandémii najviac zbohatol?

16.03.2021, 13:09

Presne opačné problémy majú tí najbohatší, ktorým majetok narastá závratným tempom. Miliardy pribúdajú drvivej väčšine ľudí z rebríčkov najmajetnejších osôb na svete.

Dôvodom je najmä rast akciových trhov, ktorý je poháňaný masívnym pumpovaním peňazí do ekonomiky zo strany centrálnych bánk pripravujúcich sa na postpandemický hospodársky reštart.

Z prudkého rastu akcií spoločnosti Tesla tak napríklad vyťažil jej spoluzakladateľ a hlavný majiteľ Elon Musk. Ten sa začiatkom tohto roka stal podľa rebríčka Bloomberg Billionaire Index na krátku dobu najbohatším človekom planéty a zároveň prvým v histórii, ktorého majetok prekonal magickú hranicu 200 miliárd dolárov. S imaním, ktoré Bloomberg odhadol v prvom januárovom týždni na 209,3 miliardy dolárov, Musk dočasne prekonal aj dosiaľ neohrozeného kráľa najbohatších – zakladateľa internetového obchodu Amazon Jeffa Bezosa.

Volatilita na akciových trhoch pritom pravidelne spôsobuje obrovské výkyvy v burzovej hodnote veľkých spoločností. Obaja – Musk aj Bezos – sa preto na čele rebríčka striedajú. Z dlhodobého hľadiska však cena ich firiem konštantne stúpa.

O Muskovi sa hovorí, že v hotovosti či na účtoch má len relatívne málo peňazí. A práve to, že sa nevzdal svojho akciového podielu v Tesle, kde má dnes naliatych okolo 150 miliárd dolárov, mu najvýraznejším spôsobom dopomohlo k dočasnému titulu kráľa svetových boháčov. Akcie najväčšieho globálneho producenta elektromobilov totiž minulý aj tento rok lámu všetky rekordy. Očakáva sa, že po odznení pandémie, najmä keď sa svet naplno pustí do rozvoja sľubovanej zelenej ekonomiky, bude tento rast pokračovať ešte výraznejšie.

Darí sa aj ďalším biznismenom z rebríčka. Vzhľadom na celosvetové lockdowny a dočasné zatváranie kamenných predajní raketovo rástli internetové predaje, čo prinieslo spomínanému šéfovi Amazonu Jeffovi Bezosovi ďalšie miliardy. A návrat do elitného klubu piatich najbohatších ľudí sveta sa len pred pár dňami podaril legendárnemu „veštcovi z Omahy“ – investorovi Warrenovi Buffetovi, ktorého majetok prvýkrát prekročil 100 miliárd dolárov. Podobne ako Musk, aj on za to vďačí najmä rastu akciových titulov na svetových burzách, čo mu dopomohlo k zásadnému zhodnoteniu jeho investičnej spoločnosti Berkshire Hathaway. Cena za jednu jej akciu sa vyšplhala na astronomických viac ako 400-tisíc dolárov.

01 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 02 - Modified: 2024-04-16 08:24:30 - Feat.: - Title: Musk chce prinútiť nových užívateľov, aby za príspevky na sieť X platili 03 - Modified: 2024-04-15 11:30:55 - Feat.: - Title: Tesla v problémoch: Musk ohlásil prepustenie viac než desatiny celosvetovej pracovnej sily spoločnosti 04 - Modified: 2024-04-06 16:50:19 - Feat.: - Title: Cesta autom bez vodiča. Automobilka Tesla podľa Muska na začiatku augusta predstaví robotaxi 05 - Modified: 2024-04-03 14:00:00 - Feat.: - Title: Prvý pacient s čipom v mozgu strávil prvú noc po operácii pri videohre
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 03:16