archív
StoryEditor

Prečo najviac doplatil na koronakrízu turizmus?

15.01.2021, 18:07
Odporcovia vlády obviňujú súčasného prezidenta, že si rôznymi ústupkami a krokmi šitými priamo na mieru kupuje priazeň indických či čínskych investorov, ktorí ho podporujú verejnými vyhláseniami aj štedrými finančnými odmenami.

Opozícia tvrdí, že za Museveniho vlády sa v krajine rozrástla rozsiahla korupčná sieť, pomocou ktorej zbohatli najmä členovia a prívrženci prezidentovho Hnutia národného odporu na úkor bežných obyvateľov. Museveni má dokonca využívať špičkové technológie čínskej spoločnosti Huawei na boj proti opozícii. Tieto technológie dokážu pomocou umelej inteligencie identifikovať z nafilmovaných záberov účastníkov protivládnych protestov, ktorí sú následne zatýkaní.

Informáciu potvrdili najvyšší predstavitelia ugandskej polície. „Kamery dodané spoločnosťou Huawei nám pomohli vystopovať niektorých z vyše 830 podozrivých, ktorých sme zadržali,“ citoval policajné zdroje v Kampale ekonomický a technologický portál Quartz Africa.

Napriek všetkým problémom sa krajina, ktorá leží priamo na rovníku, snaží postupne otvárať nielen zahraničným investorom, ale aj turistom. Láka ich predovšetkým na bohatú faunu a flóru v rozľahlých národných parkoch či nádhernú prírodu v okolí Viktóriinho jazera. Medzi hlavné atrakcie patria treky za gorilami na juhozápade krajiny na hraniciach s Rwandou.

Práve turizmus dnes pritom patrí medzi tie segmenty, ktoré najviac zasiahla pandémia koronavírusu. V Ugande aktuálne evidujú viac ako 27-tisíc prípadov ochorenia COVID-19. Dosiaľ mu podľahlo dovedna 220 ľudí. „Ekonomické podmienky sa v treťom kvartáli výrazne zlepšili v porovnaní s druhým štvrťrokom, v ktorom sa hrubý domáci produkt v dôsledku pandémie prudko prepadol. Ďalším negatívnym faktorom bolo premnoženie kobyliek, ktoré zničili veľkú časť úrody. Ugandskej ekonomike v súčasnosti pomáha predovšetkým silnejúci domáci aj zahraničný dopyt, ako i postupné uvoľňovanie prísnych protipandemických opatrení,“ uvádza sa v analýze, ktorú HN poskytla spoločnosť Focus Economics.

Napriek spomínanému prepadu by hospodárstvo krajiny malo tento rok zostať v miernom pluse. „Naši odborníci predpokladajú, že na budúci rok porastie tempom 4,7 percenta a v roku 2022 dokonca 5,6 percenta hrubého domáceho produktu,“ uzatvára štúdia Focus Economics.

01 - Modified: 2024-04-18 16:06:22 - Feat.: - Title: 13. dôchodky sú pre Slovensko problém. Šéf Rozpočtovej rady pre HN: Stav financií sa môže rýchlo zhoršiť 02 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 03 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 04 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 05 - Modified: 2024-04-17 12:59:50 - Feat.: - Title: Ceny zemného plynu v Európe dosiahli najvyššiu úroveň od januára. Investori sa boja vojny na Blízkom východe
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 11:15