Miestna kúpna sila je o 50 percent vyššia Nájom je o 68,1 percent lacnejší Potraviny sú o 59,1 percent lacnejšie Miestny tovar a služby sú o 44,6 percent lacnejšiePixabay
StoryEditor

Prebieha v africkej krajine čínska kolonizácia?

08.01.2021, 23:00
Podobne ako v prípade iných afrických štátov, aj o Zambiu prejavujú dlhodobý záujem Číňania.

Tí tu ťažia nerastné suroviny, ktoré odvážajú do svojej krajiny a využívajú ich na svoju zvyšujúcu sa priemyselnú produkciu.
Zásoby prírodného bohatstva však Zambii pomaly dochádzajú. Čína síce investuje do prieskumu nových nálezísk, no zároveň sa snaží Zambii pomáhať v diverzifikácii ekonomiky od ťažby nerastov najmä k ďalšiemu rozvoju poľnohospodárstva.
Jedným z príkladov takejto spolupráce je agroprojekt v okrese Mpongwe, ktorý leží v provincii Copperbelt. „Mladí ľudia v Zambii by sa mali učiť od Číňanov ich zručnosti v oblasti rozvoja, inovácií a technológií. Môžu hrať kľúčovú úlohu v návrate k ekonomickému rastu našej krajiny,“ citovala čínska štátna agentúra Xinhua bývalého zambijského ministra pre mládež a šport Gabriela Namulambeho.
Poľnohospodárstvo aj dnes zamestnáva väčšinu obyvateľov Zambie, hoci nie až tak veľa ako v minulosti. Medzi najčastejšie pestované plodiny patria kukurica, sója, cukrová trstina, bavlna, slnečnicové semienka, pšenica či tabak. Keďže predchádzajúce vlády v Lusake umelo znižovali ceny poľnohospodárskych produktov a podporovali ťažobný priemysel, mnoho roľníkov opustilo svoju pôdu a odišlo do mestských aglomerácií. Dnes je cieľom opačný trend – podpora agrosektora a rozšírenie území s kultivovanou pôdou. Farmári totiž v súčasnosti obrábajú sotva pätinu celkovej rozlohy úrodnej pôdy.
Úlohou pre najbližšie roky je taktiež diverzifikácia energetického sektora. Ten je totiž aktuálne až príliš závislý od vodných elektrární na rieke Zambezi, ktorá patrí medzi najväčšie toky afrického kontinentu.

Zambii, ktorá bojuje s ekonomickým prepadom, ešte zhoršila situáciu pandémia koronavírusu. „V druhom kvartáli sa krajina ocitla v technickej recesii, čo spôsobili najmä hlboké poklesy v obchodnom a stavebnom sektore,“ uvádza sa v štúdii, ktorú HN poskytla analytická spoločnosť Focus Economics.
Zambii by v budúcnosti mohli pomôcť opäť narastajúce ceny medi, ktoré ženie nahor najmä zvyšujúci sa záujem čínskeho priemyslu. Exporty tejto komodity do východnej Ázie stúpli predovšetkým v auguste a septembri.
Ani to však zambijskej ekonomike nepomôže zabrániť tomu, aby sa tento rok podľa odhadov expertov prepadla o 4,8 percenta HDP. „Riziká pretrvávajú hlavne v súvislosti s neistotou týkajúcou sa globálneho ekonomického zotavenia a schopnosti vlády splácať masívny dlh denominovaný v cudzích menách,“ dodáva štúdia Focus Economics. Tá na budúci rok predpovedá zambijskému hospodárstvu rast o 1,6 percenta a v roku 2022 o 2,6 percenta HDP.

01 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 03 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre 04 - Modified: 2024-04-17 17:49:44 - Feat.: - Title: Prichádza obchodná vojna? Protekcionizmus Číny a Európskej únie do nej môže prerásť 05 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 12:46