Reuters
StoryEditor

Ktoré vzácne kovy ťažia v Tanzánii?

20.12.2020, 23:00
Rôzne stimuly by mali do krajiny prilákať aj viac zahraničných investorov.

Nájdeme medzi nimi mnoho britských či amerických firiem, ale čoraz viac sa tu udomácňujú taktiež spoločnosti z iných kútov sveta. Týka sa to predovšetkým Číny a Indie. Podobne ako v iných krajinách Afriky, aj v Tanzánii vstupujú čínske podniky do veľkých projektov v oblasti rozvoja infraštruktúry alebo ťažobného priemyslu.
Číňania prejavujú záujem hlavne o nerastné bohatstvo Tanzánie. Napríklad gigant Sichuan Hongda Group nachystal trojmiliardovú investíciu do ťažby uhlia a železnej rudy.
Postupne sa rozvíja i ťažba zlata. Tú v priemyslovom meradle rozbehli koncom 19. storočia nemeckí kolonizátori po objavení nálezísk v blízkosti Viktóriinho jazera. V následných desaťročiach zaznamenal tento priemysel úpadok. Obnovil sa až v druhej polovici 90. rokov minulého storočia, keď najmä zahraničné ťažobné spoločnosti investovali peniaze do prieskumu, čo viedlo k objaveniu nových nálezísk zlata. Prvá moderná zlatá baňa Golden Pride spustila prevádzku koncom 90. rokov a dodnes sa v nej ťaží. Zlato je pritom suverénne najhodnotnejším vývozným artiklom spomedzi nerastných surovín. Stará sa až o 90 percent exportných príjmov v ťažobnom priemysle.
Okrem zlata a uhlia sa v Tanzánii ťažia aj ďalšie suroviny. Sú tu bohaté zásoby niklu či tanzanitu, ktorý dostal názov práve podľa tejto krajiny. Využívajú sa však aj náleziská diamantov, predovšetkým v západnej časti krajiny, v blízkosti hraníc s Konžskou demokratickou republikou, ktorá je prírodnými pokladmi preslávená.

Z makroekonomického pohľadu by rýchly rozvoj súkromnej sféry a zahraničných investícií mal tanzánijskej ekonomike pomôcť v podobe väčších príjmov do štátneho rozpočtu a návratu k raketovému tempu rastu. To sa v uplynulých piatich rokoch pohybovalo okolo úrovne siedmich percent hrubého domáceho produktu. Tento rok ho pribrzdí kríza vyvolaná pandémiou koronavírusu, na rozdiel od väčšiny vyspelých štátov či iných afrických krajín sa však Tanzánia neprepadne do mínusu.
Prudký rast by sa mal vrátiť už na budúci rok a zrýchľovanie bude pokračovať. „Naši experti odhadujú, že v roku 2021 porastie tanzánijská ekonomika o 5,8 percenta HDP. Ďalší rok sa tempo rastu ešte viac zintenzívni na 6,1 percenta HDP,“ uvádza sa v aktuálnej správe, ktorú HN zaslala analytická spoločnosť Focus Economics.
Avšak podobne ako vo zvyšku sveta, aj v Tanzánii situáciu komplikuje neutíchajúca nákaza COVID-19. Krajina sa síce vyhla najtvrdším lockdownom, čím sa zrejme zachránila pred prepadom ekonomiky do mínusu, vyhliadky však naďalej zostávajú nejasné. „Pretrvávajú riziká v podobe ďalších vĺn pandémie, ktoré môžu mať tvrdý dosah na domácu ekonomiku najmä z hľadiska obnovy zahraničného dopytu,“ dopĺňa štúdia Focus Economics.

01 - Modified: 2024-04-15 09:12:14 - Feat.: - Title: Pri povodniach v Tanzánii zahynulo 58 ľudí 02 - Modified: 2024-04-12 12:42:52 - Feat.: - Title: Ceny zlata lámu rekordy, prekonali hranicu 2400 dolárov za uncu. Rastie aj striebro 03 - Modified: 2024-04-04 07:18:01 - Feat.: - Title: Historický rekord. Cena zlata prvýkrát prekonala hranicu 2300 dolárov za uncu 04 - Modified: 2024-04-01 09:37:37 - Feat.: - Title: Zlato dosiahlo nové maximum. Investori očakávajú, že Fed tento rok zníži úrokové sadzby 05 - Modified: 2024-03-30 13:06:38 - Feat.: - Title: Ceny zlata sa vyšplhali na nové rekordné maximá. Za celý marec vyskočili takmer o deväť percent
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 16:30