Tanzánia, Afrika. Predstavte si samých seba v otvorenom džípe, ktorý sa preháňa národným parkom Serengeti a vy ste obklopení stádami žiráf, slonov a zebier.Pixabay
StoryEditor

Prečo chce krajina staviť na súkromný sektor?

20.12.2020, 23:00
Okrem modrej by v najbližších rokoch mala kľúčovú úlohu hrať v Tanzánii aj zelená ekonomika.

Krajina plánuje postupne upúšťať od používania fosílnych palív a zameriavať sa viac na zelené druhy energie. Veľké peniaze nalieva do rozvoja rôznych alternatívnych zdrojov, napríklad slnečných či vodných elektrární. Jedným z takýchto projektov je výstavba hydroelektrárne Rufiji, ktorá zhltne zhruba tri miliardy dolárov.
V Tanzánii je napriek rozsiahlym investíciám do rozvoja stále dominantným odvetvím poľnohospodárstvo. Priamo v ňom pracuje viac ako polovica obyvateľstva a vyše tri štvrtiny ľudí sú od neho závislé z hľadiska živobytia. Agrosektor sa stará takmer o tretinu príjmov do tanzánijskej štátnej pokladnice. Veľká väčšina produkcie ide na vývoz – zhruba 85 percent.
Problémom je fakt, že podstatnú časť segmentu tvoria drobní farmári, ktorí často pracujú s veľmi jednoduchými nástrojmi. Poľnohospodárstvo navyše veľmi závisí od priazne počasia či cien komodít. Tie neraz zaznamenávajú prudké výkyvy, čo spôsobuje vážne ťažkosti s výpadkami príjmov. Dlhotrvajúce suchá zase v minulosti vyvolali v celej východnej Afrike vrátane Tanzánie viacero vĺn hladomoru.
Aj z tohto dôvodu sa vláda prezidenta Magufuliho snaží ekonomiku diverzifikovať, aby od agrosektora nebola až príliš závislá. Obyvateľov nabáda, aby skúsili rozbehnúť vlastný biznis. Tento cieľ zahrnula do ekonomického plánu na najbližších päť rokov. „Súkromná sféra by mala prevziať líderskú pozíciu vo všetkých oblastiach, od poľnohospodárstva a chovu zvierat, cez ťažobný a turistický priemysel až po rybolov, obchod a mnoho ďalších odvetví,“ vyhlásil Magufuli.

Podľa neho bude vláda v rokoch 2020 až 2025 venovať súkromnej sfére špeciálnu prioritu. „Chceme v Tanzánii viac miliardárov,“ doplnil prezident. Krajina preto výrazne zjednodušila založenie podnikania, zrušila niektoré poplatky a nachystala daňové úľavy.
Magufuliho kabinet sa pritom spolieha najmä na mladých ľudí, ktorých úroveň vzdelania každoročne rapídne stúpa. Napokon, aj školstvo je jednou z absolútnych priorít vlády. Krajina prijala zákon o bezplatnom vzdelaní na základných i stredných školách. Práve mladá generácia ľudí do 25 rokov tvorí podstatnú časť v súčasnosti 58-miliónovej krajiny, kde sa má populácia do piatich rokov zvýšiť o ďalších desať miliónov.

01 - Modified: 2024-04-15 09:12:14 - Feat.: - Title: Pri povodniach v Tanzánii zahynulo 58 ľudí 02 - Modified: 2024-04-15 10:39:30 - Feat.: - Title: Zdražovanie bolo najpomalšie za takmer tri roky. Infláciu už neťahajú potraviny, ale vyššie dane na neresti 03 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 04 - Modified: 2024-04-14 10:38:59 - Feat.: - Title: Vláda sa rekonštruovať nebude, vyhlásil Taraba. Na poste šéfa parlamentu vidí Andreja Danka 05 - Modified: 2024-04-12 16:06:16 - Feat.: - Title: Holandsko prisľúbilo Ukrajine dodatočnú podporu vo výške jednej miliardy eur
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
15. apríl 2024 16:28