Reuters
StoryEditor

Ako sa z nákazy spamätáva turizmus?

19.11.2020, 23:00
O niečo ťažšie sa z nákazy spamätáva sektor cestovného ruchu, ktorý v Egypte stále zohráva kľúčovú úlohu.

„Pandémia koronavírusu ťažko zasiahla náš turizmus. O to dôležitejšie je, aby sa k nám teraz zahraniční dovolenkári vrátili, a to aj slovenskí turisti,“ uviedol pre HN Basim Chálil, egyptský veľvyslanec na Slovensku.
Egypt zastavil v dôsledku rozširujúcej sa pandémie lety zo zahraničia v marci, teda pár týždňov pred rozbehnutím hlavnej turistickej sezóny. V období apríla, mája a júna, keď býva pre dovolenkárov pri mori to najpríjemnejšie počasie, tak zostali letoviská, zvyčajne zaplnené európskymi dovolenkármi, z veľkej časti prázdne. Do istej miery ich síce zaplnili domáci Egypťania, straty rezortov sa však napriek tomu počítajú v miliónoch eur.
V priebehu júna sa počty nakazených aj obetí ochorenia COVID-19 začali v Egypte znižovať. Vláda v Káhire tak rozhodla o obnovení medzinárodných letov k prvému júlu. Do letovísk sa vrátili dovolenkári z Európy, Ruska či zo Strednej alebo z východnej Ázie. „Egypt je bezpečnou krajinou, čo sa týka nového koronavírusu. Od obnovenia letov začiatkom júla navštívilo rezorty pri Červenom mori a na južnom Sinaji už viac ako štvrť milióna turistov,“ citoval čínsky portál Global Times egyptského ministra turizmu a pamiatok Chálida al-Ananyho.
Práve čínski turisti majú v poslednom čase veľký podiel na cestovnom ruchu v Egypte. Dnes je možné stretnúť ich pri pyramídach, v Údolí kráľov v Karnaku aj v mnohých iných lokalitách neoddeliteľne spätých s egyptskou históriou. Situácia s nákazou sa však začína dramatizovať aj tu. Počet infikovaných ľudí prekročil podľa aktualizovaných informácií 106-tisíc, pričom ide len o oficiálne údaje. Skutočné čísla nakazených, ktorí nemajú vôbec prístup k testovaniu, je pravdepodobne oveľa vyšší. Pandémii už podľahlo takmer 6 200 Egypťanov.
Minister al-Anany však ubezpečuje, že každý turista sa v ktoromkoľvek egyptskom letovisku môže cítiť maximálne bezpečne. Krajina zaviedla prísne protipandemické opatrenia na letiskách, v hoteloch i v ďalších turistických zariadeniach, ako sú historické pamiatky, múzeá, reštaurácie či hromadná doprava. Lety do krajiny už medzičasom obnovili viaceré medzinárodné letecké spoločnosti vrátane niektorých európskych nízkonákladových aeroliniek.

Z makroekonomického hľadiska ovplyvňuje egyptské čísla predovšetkým aktuálna situácia súvisiaca s koronavírusom. „Predbežné dáta ukazujú, že ekonomika Egypta sa v druhom kvartáli prepadla viac, než sa očakávalo. A to najmä pre obmedzenia v cestovnom ruchu či nízke ceny ropy a zemného plynu. To všetko sa prejavilo na fakte, že tempo rastu egyptskej ekonomiky sa v uplynulom finančnom roku, teda od júla 2019 do júna 2020, spomalilo na 3,5 percenta hrubého domáceho produktu,“ uvádza sa v štúdii, ktorú HN poskytla analytická spoločnosť FocusEconomics.
Podľa jej expertov by sa v aktuálnom fiškálnom roku mal rast egyptskej ekonomiky ešte viac spomaliť na 2,2 percenta HDP, aby sa na budúci finančný rok opäť nadýchol k rýchlejšiemu tempu okolo úrovne 5,3 percenta HDP.
Ekonomike severoafrickej krajiny, ktorá sa okrem čierneho kontinentu rozprestiera vďaka Sinajskému polostrovu aj v Ázii, by mala pomôcť aj dohoda podpísaná káhirskou vládou s Medzinárodným menovým fondom. Tá umožní Egyptu prístup k dodatočnému financovaniu zhruba vo výške 2,3 miliardy eur zameranému predovšetkým na udržanie hospodárskej stability, ktorú ohrozuje neutíchajúca pandémia koronavírusu.

01 - Modified: 2024-04-14 07:34:00 - Feat.: - Title: Európska únia, Kanada a Nemecko odsudzujú útok Iránu, Egypt a Saudská Arábia žiadajú zdržanlivosť 02 - Modified: 2024-04-06 04:56:21 - Feat.: - Title: Biden požiadal lídrov Kataru a Egypta, aby vyvinuli tlak na Hamas v súvislosti s dohodou s Izraelom 03 - Modified: 2024-04-05 11:08:40 - Feat.: - Title: V Káhire sa cez víkend stretnú šéfovia spravodajských služieb na rokovanie o Gaze 04 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 05 - Modified: 2024-04-01 15:19:18 - Feat.: - Title: Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
16. apríl 2024 07:48