StoryEditor

Prečo je Etiópia dôležitým dopravným uzlom?

15.11.2020, 23:00
Etiópia pritom ťaží aj zo svojej vynikajúcej strategickej geografickej polohy, keď má cez Adenský záliv na skok Arabský polostrov.

Po odtrhnutí Eritrey síce stratila prístup k moru, čo bol jeden z hlavných dôvodov, prečo medzi nimi vypukla krvavá vojna, z Addis Abeby sa však v ostatných dvoch desaťročiach rozvinul veľmi dôležitý dopravný uzol nielen smerom do Afriky, ale aj na Blízky východ či ďalej do Ázie. Zásluhu má na tom predovšetkým letecká spoločnosť Ethiopian Airlines, ktorá sa vyšvihla medzi tri najväčšie aerolinky Afriky. Často ju využívajú aj Slováci na svojich cestách na čierny kontinent.
Jej rast pribrzdila najmä havária stroja Boeing 737 MAX 8 z marca minulého roka, pri ktorej zahynuli aj štyria slovenskí občania. Nehodu letu z Addis Abeby do kenského hlavného mesta Nairobi, ktorú zapríčinil chybný stabilizačný systém lietadla, neprežil nikto zo 157 osôb na palube. Ďalšiu ranu dostali Ethiopian Airlines na jar tohto roka, keď sa v dôsledku pandémie koronavírusu a zavedenia prísnych cestovných obmedzení vrátane zatvorenia hraníc prakticky uzavrelo nebo nad Etiópiou. Zastavenie globálnej leteckej dopravy spôsobilo aerolinkám straty, ktoré sa počítajú v miliardách eur.
Prirodzene, nákaza COVID-19 zasiahla všetky oblasti etiópskeho hospodárstva. Aj táto krajina sa však už teraz pripravuje na postpandemické obdobie, aby z krízy vyšla posilnená. Pomôcť vybudovať stabilnú a silnú ekonomiku majú predovšetkým veľké finančné reformy.
V rámci reformného procesu došlo v septembri napríklad k denominácii bankoviek. Tie pôvodné boli často falšované či inak zneužívané. „Tento krok nám pomôže v boji proti korupcii, falšovaniu a ďalším neduhom, ktoré trápia našu ekonomiku. Zavedenie menových zmien bolo nevyhnutné na zlepšenie stavu nášho hospodárstva,“ povedal etiópsky premiér Ahmed Abiy, ktorý v polovici septembra predstavil nové bankovky.
Oba typy bankoviek etiópskej meny birr budú teraz v obehu tri mesiace. Podľa premiéra majú nové peniaze krajší dizajn aj lepšie bezpečnostné prvky. Navyše kvalitnejší papier umožní ich dlhšiu životnosť.

V boji proti rozsiahlej korupcii, ktorá zaťažuje etiópsku ekonomiku dlhé desaťročia, prijala nedávno Abiyova vláda aj ďalšie zmeny. Maximálna suma peňazí, ktorú môžu mať spoločnosti či jednotlivci v hotovosti, nesmie prekročiť 1,5 milióna birrov, čo je okolo 35-tisíc eur. Obmedzený bol aj výber hotovosti z bánk na 100-tisíc birrov, teda zhruba 2 300 eur.
Abiy tak pokračuje v naplňovaní svojich sľubov, ktoré dal ľuďom pred tým, ako sa v apríli 2018 ujal moci. „Po našich predchodcoch sme zdedili situáciu, keď krajina nemala dostatok peňazí na vyplácanie štátnych zamestnancov,“ citovala etiópskeho premiéra turecká štátna tlačová agentúra Anatólia. Podľa Abiya bol neudržateľný aj rozpočtový deficit krajiny.
Tieto ukazovatele sa v uplynulých dvoch rokoch začalo dariť zlepšovať. Vláda má takisto ambíciu výraznejšie znížiť verejný dlh krajiny, ktorý momentálne prekračuje 60 percent hrubého domáceho produktu.
Všetky tieto opatrenia majú okrem zlepšovania štatistických čísel a prílevu zahraničných investorov ešte jeden priaznivý účinok pre Etiópiu. Do krajiny sa postupne začínajú vracať emigranti, ktorí odtiaľ odišli za lepším životom. Na návrat, investovanie a podporu Etiópie ich vyzvala vláda premiéra Abiya. Presvedčiť ich majú aj rôzne opatrenia zamerané na liberalizáciu ekonomiky, napríklad otvorenie tých sektorov, ktoré boli predtým vyhradené len domácim investorom, aj pre zahraničný kapitál.
Rovnakú štartovaciu pozíciu tak od tohto roka majú domáci investori, zahraniční štátni príslušníci etiópskeho pôvodu, ako aj cudzinci. „Určite máme vďaka otváraniu ekonomiky viac možností na investície v našej rodnej krajine,“ citoval denník The Ethiopian Herald Addisa Alemayehua, kanadského investora v oblasti informačných technológií etiópskeho pôvodu. Jeho firma dnes patrí medzi hlavných hráčov na telekomunikačnom trhu v tejto východoafrickej krajine.

01 - Modified: 2024-04-18 16:06:22 - Feat.: - Title: 13. dôchodky sú pre Slovensko problém. Šéf Rozpočtovej rady pre HN: Stav financií sa môže rýchlo zhoršiť 02 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 03 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 04 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 05 - Modified: 2024-04-17 12:59:50 - Feat.: - Title: Ceny zemného plynu v Európe dosiahli najvyššiu úroveň od januára. Investori sa boja vojny na Blízkom východe
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 04:07