Názov juhoafrickej meny pochádza z holanského pomenovania juhoafrického mesta Witwatersrand, oblasti bohatej na zlato.Reuters
StoryEditor

O koľko sa prepadne juhoafrická ekonomika?

24.10.2020, 00:00
Z makroekonomického hľadiska nečaká juhoafrickú ekonomiku v najbližšom období výraznejšie zotavenie.

Firmy aj domácnosti výrazne okresali svoje výdavky, v dôsledku čoho sa prepadla domáca spotreba. Pozitívne správy neprichádzali ani zo zahraničia. Pre znížený dopyt sa obmedzili exporty. Turistický ruch, ktorý tvorí dôležitú súčasť juhoafrického hospodárstva, sa ocitol prakticky na nule. Národné parky a rezervácie, ktoré každoročne prilákajú do krajiny na safari tisícky zahraničných turistov, zostali zatvorené.
Tretí kvartál bol síce optimistickejší, ale nie o veľa. V polovici septembra vláda zrušila väčšinu protipandemických opatrení, ktoré boli zavedené po príchode prvej vlny koronavírusu. Rozšírili sa napríklad hodiny pre predaj alkoholu, uvoľnili sa prísne podmienky pre sociálne zhromaždenia, naplno sa otvorili kľúčové podniky a od prvého októbra sa obnovili aj medzinárodné letecké spojenia s Juhoafrickou republikou. „Naši analytici odhadujú, že tento rok by sa ekonomika krajiny mala prepadnúť o 8,3 percenta hrubého domáceho produktu, kým na budúci rok porastie o 3,6 percenta,“ uvádza sa v štúdii, ktorú HN poskytla spoločnosť FocusEconomics.

Naopak, súčasná situácia hrá v prospech juhoafrickej meny rand. Ten sa v uplynulých týždňoch výrazne posilnil V septembri dosiahol najsilnejšie úrovne za ostatného pol roka, keď medzimesačne spevnil voči doláru o 6,5 percenta. Podľa štúdie FocusEconomics existuje hneď niekoľko dôvodov takéhoto vývoja. Medzi najväčšie patrí uvoľnenie protipandemických opatrení a väčší apetít po rizikových investíciách, kam patria aj meny rozvíjajúcich sa krajín. K posilňovaniu randu prispela aj uvoľnená politika juhoafrickej centrálnej banky. Ďalšie výraznejšie spevňovanie meny však experti v najbližších týždňoch neočakávajú, a to predovšetkým pre pretrvávajúcu pandemickú krízu v krajine. Priaznivejšie podmienky pre rand nastanú až po úplnom odznení nákazy. V priebehu tohto aj budúceho roka by sa tak hodnota juhoafrickej meny mala pohybovať okolo úrovní 16,60 až 16,90 randu za jeden dolár.

01 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti 02 - Modified: 2024-04-24 12:17:40 - Feat.: - Title: Výsledky Boeingu v prvom kvartáli prekonali očakávania trhu 03 - Modified: 2024-04-24 09:21:16 - Feat.: - Title: Nálada v nemeckej ekonomike sa v apríli zlepšila 04 - Modified: 2024-04-24 06:38:31 - Feat.: - Title: Ceny ropy dnes ráno vzrástli 05 - Modified: 2024-04-23 14:57:47 - Feat.: - Title: SaS predložila ústavný návrh zákona na ochranu druhého piliera. Koalícia z ľudí urobí žobrákov, vraví Gröhling
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 11:26