HN
StoryEditor

Prečo patrí Keni budúcnosť?

13.09.2020, 00:00
Práve subsaharská Afrika bude podľa najväčších hráčov globálnych technológií v nasledujúcich desaťročiach jedným z hlavných regiónov, kde sa budú inovácie najviac rozvíjať.

Microsoft chce do svojho nairobského centra najať najšikovnejšie talenty z celej Afriky, ktoré budú pracovať na technológiách založených na umelej inteligencii, strojovom učení a virtuálnej či zmiešanej realite. Do troch rokov by počet zamestnancov nairobského centra mal dosiahnuť niekoľko stoviek.
Samozrejme, spolu s investíciami sa rýchlo zvyšuje aj životná úroveň obyvateľov. Na porovnanie – kým pred desiatimi rokmi dosahoval priemerný plat v Nairobi zhruba sto eur, dnes sa blíži k piatim stovkám. Ľudia takisto postupne opúšťajú sektor poľnohospodárstva, ktoré je v rámci celej krajiny zatiaľ stále jednotkou, a presúvajú sa do modernejších odvetví.
Kľúčovým bolo v polovici prvého desaťročia nového milénia aj rozhodnutie o legalizácií mobilných peňazí. „Stihli sme to urobiť ešte pred tým, než by to spravil ktokoľvek pred nami. Dokonca ešte skôr, než by hocikto vôbec mohol úplne pochopiť význam tohto odvetvia. Bolo to riziko, ktoré však Keňu z globálneho hľadiska postavilo do popredných pozícií, čo sa týka možností finančnej inklúzie prostredníctvom mobilných peňazí,“ doplnil Kituy. Ten pomáhal zákon o legalizácii mobilných peňazí pripravovať práve z pozície šéfa rezortu obchodu a priemyslu.
Aj vďaka tomuto kroku má dnes prístup k mobilným finančným službám 85 percent kenskej populácie. A už ani zďaleka ich neposkytujú len zahraničné koncerny. Vďaka čoraz kvalitnejšiemu vzdelávaniu a skúsenostiam získaným v globálnych gigantoch sa mnoho nadaných programátorov rozhodlo skúsiť šťastie s vlastným biznisom. Časť z týchto startupov prerazila nielen doma, ale i za hranicami Kene.

V roku 2007 spustil najväčší kenský telekomunikačný operátor Safaricom platformu M-Pesa – po svahilsky peniaze – ktorá umožňuje klientovi veľmi jednoducho previesť peniaze prostredníctvom mobilného telefónu z jedného účtu na druhý. Keňania si tak už niekoľko rokov platia cez mobilné textové správa prakticky všetky svoje každodenné výdavky – od bežných nákupov v potravinách cez úhrady inkasa až po platby u lekára. Tieto transfery presahujú ročne dvadsať miliárd eur, čo je zhruba štvrtina kenského celoštátneho hrubého domáceho produktu.
Masové rozšírenie platformy M-Pesa podnietilo ďalších inovátorov, aby rozvíjali rôzne asistenčné služby k mobilným platbám. Napríklad nairobská spoločnosť Kopo Kopo umožňuje menším maloobchodom, ktoré nemajú peniaze na platobné terminály, pomerne jednoduchým spôsobom akceptovať mobilné platby a následne digitalizovať svoje účtovníctvo.
Úspech finančných technológií priniesol rozvoj aj do ďalších odvetví. Inovácie prišli v logistike, výrobe či poľnohospodárstve. „Vďaka eletronickému trhu sa prakticky všetci malí producenti stali viditeľní pre potenciálnych zákazníkov. Posilnila sa konkurencia. Máme veľa inovatívnych podnikateľov vo webovej oblasti. Prichádzajú k nám nielen z celej Kene, ale aj z mnohých iných krajín. Usadili sa u nás, aby tu budovali startupovú kultúru, ktorá je motorom ekonomického rastu. Pre Afriku to je pomerne výnimočná vec,“ doplnil Kituyi.

01 - Modified: 2024-04-23 14:57:47 - Feat.: - Title: SaS predložila ústavný návrh zákona na ochranu druhého piliera. Koalícia z ľudí urobí žobrákov, vraví Gröhling 02 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Možno nie sme najrovnostárskejší 04 - Modified: 2024-04-21 19:21:36 - Feat.: - Title: Čínsky dovoz ruskej ropy dosiahol v marci takmer rekordnú úroveň 05 - Modified: 2024-04-21 17:35:00 - Feat.: - Title: Prepúšťanie v UBS v tomto roku sa uskutoční v piatich vlnách, začne sa v júni
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
24. apríl 2024 06:36