Reuters
StoryEditor

Vďaka čomu majú o Botswanu záujem Číňania?

02.08.2020, 10:42
Podobne ako iné krajiny kontinentu, aj Botswana sa v uplynulých rokoch stala stredobodom záujmu predovšetkým čínskych investorov.

Tí vo veľkom budujú cestnú infraštruktúru, priemyselné komplexy, obytné zóny alebo multifunkčné centrá.
Viaceré miesta metropoly Gaborone sa tak zmenili na jedno veľké stavenisko, na ktorom vo dne v noci pracujú prevažne migranti z ostatných afrických krajín. Práve v týchto lokalitách vzniká mikrokozmos čínskej menšiny, ktorá tu prevádzkuje obchodíky so všemožným tovarom, bary a reštaurácie či rôzne služby. Je len samozrejmosťou, že trh s telekomunikačnými zariadeniami v celej krajine ovláda čínsky gigant Huawei Technologies.
Čínske firmy zároveň tvoria väčšinu spoločností, ktoré sa pravidelne v lete alebo na jeseň zúčastňujú v Gaborone na obchodnom veľtrhu Global Expo Botswana. Cieľom je prilákať ďalších potenciálnych obchodných partnerov z Číny a ázijských či afrických krajín.
Na toto podujatie si v auguste minulého roka našli cestu tri stovky firiem z Číny, Južnej Afriky, Zimbabwe alebo Južnej Kórey. Účastníci Global Expo Botswana pokrývajú celú škálu segmentov od poľnohospodárstva, informačných a komunikačných technológií, cez strojárstvo až po priemyselnú výrobu. „Mnohé africké krajiny bojujú s vysokou mierou nezamestnanosti. Mladí ľudia nemajú prácu v dôsledku absencie fabrík a trhového prostredia. Čínske spoločnosti budujú továrne a rozširujú trhy v Afrike, čím významne prispievajú k vyriešeniu lokálnych problémov so zamestnanosťou,“ konštatoval na veľtrhu Tong Kchun, šéf Fondu čínsko-afrického rozvoja.

Hoci sa Botswana v posledných rokoch usiluje o výraznú diverzifikáciu svojej ekonomiky, veľkú úlohu v nej stále zohrávajú nerastné suroviny. Krajina je bohatá najmä na meď, nikel, železnú a uránovú rudu, ako aj spomínané diamanty. Len od získania nezávislosti od Veľkej Británie koncom septembra 1966 v nej objavili tri diamantové bane, ktoré v súčasnosti patria medzi najväčšie na svete. Celkovo má krajina tretie najväčšie bohatstvo minerálov v Afrike.
Aj organizovaním podujatí ako Global Expo Botswana však chce vláda zmeniť imidž krajiny ako ekonomiky postavenej prevažne na ťažbe nerastných surovín k technologickej veľmoci. Do agendy veľtrhu sa preto pravidelne dostávajú témy ako Diverzifikácia ekonomiky, Pan-Africké možnosti hospodárskeho rastu alebo Čo Botswana potrebuje, aby zachytila štvrtú priemyselnú revolúciu.
Botswanské hospodárstvo je aj vďaka prílevu priamych zahraničných investícií z makroekonomického hľadiska vysoko nad africkým priemerom. Agentúra Standard & Poor’s síce Botswane nedávno v dôsledku pandémie COVID-19 znížila úverový rating na úroveň BBB+, jej investičný stupeň však zďaleka prevyšuje veľkú väčšinu ostatných krajín kontinentu. Agentúra Moody’s dokonca oceňuje úverový rating Botswany na úroveň A2.

01 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre 03 - Modified: 2024-04-17 17:49:44 - Feat.: - Title: Prichádza obchodná vojna? Protekcionizmus Číny a Európskej únie do nej môže prerásť 04 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 05 - Modified: 2024-04-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: elektrické Porsche v Bratislave sa už vyrába. Fabrika aktuálne pracuje na „vychytávaní múch“
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 00:21