StoryEditor

Ako Botswane priniesli úspech technológie?

02.08.2020, 10:33
Predstavte si aplikáciu, ktorá vám pomocou umelej inteligencie ponúkne pracovné miesto ako ušité na mieru priamo pre vás.

A táto aplikácia si rýchlo získa popularitu nielen doma, ale aj za hranicami.
Nie je to príbeh úspešného startupu zo Severnej Ameriky, Škandinávie ani Juhovýchodnej Ázie. Success story spoločnosti Mohiri sa zrodil v africkej Botswane a plne zobrazuje ekonomické nastavenie tejto vnútrozemnej krajiny na juhu čierneho kontinentu. „Na rok 2020 máme naplánované spustenie niekoľkých produktov, ktorým predpovedáme veľmi pozitívnu odozvu na trhu. Verím, že nám to pomôže, aby sme mohli preinvestovať peniaze do zlepšenia našich produktov a posilnenia nášho tímu,“ cituje portál Disrupt Africa Thata Kasonga, šéfa spoločnosti Mohiri.
Aj vďaka aplikácii, ktorá prepája spoločnosti so záujemcami o pracovné miesto, sa krajine darí znižovať pomerne vysokú nezamestnanosť. Okrem domáceho botswanského trhu sa startup snaží ovládnuť trh aj v susedných krajinách – 2,5-miliónovej Namíbii a vyše 17-miliónovej Zambii. „Namíbiu sme si vybrali preto, že je z demografického hľadiska veľmi podobná Botswane, Zambiu zase pre vysokú populáciu. Myslím si, že to bude dobrá výzva pre náš biznis,“ doplnil Kasongo.
Kým väčšina krajín subsaharskej Afriky stále žije z poľnohospodárstva či ťažby nerastných surovín a podstatnú časť ich príjmov tvorí šedá ekonomika, Botswana na to išla inak. Ešte v nedávnej minulosti síce žila predovšetkým z ťažby diamantov, vďaka čomu si vyslúžila prezývku diamantové kráľovstvo, dnes však jej vláda podporuje inovácie. Startupy dostávajú od štátu stimuly a botswanské firmy sa čoraz viac presadzujú aj v zahraničí.

Stávka na technológie sa krajine jednoznačne vyplatila. „Naše univerzity lákajú nadaných študentov z celej Afriky. Máme prepracovaný migračný systém, vďaka ktorému získavame mozgy najmä z Juhoafrickej republiky,“ uviedol pre HN Mmusi Kgafela, botswanský minister infraštruktúry a rozvoja bývania.
Prirodzene, bohatstvo Botswany priťahuje aj migrantov bez špecializovaného vzdelania. Tí prúdia do krajiny a často sa zamestnávajú za minimálnu mzdu, čím neraz pripravujú o prácu domácich obyvateľov. Krajina sa tak dlhodobo potýka s vysokou nezamestnanosťou.

01 - Modified: 2024-04-12 20:19:13 - Feat.: - Title: Sledovanie súkromných rozhovorov vládou je realitou. Americký zákon dáva moc tajným službám 02 - Modified: 2024-04-12 15:44:28 - Feat.: - Title: V západnej a strednej Afrike čelí hrozbe hladu takmer 55 miliónov ľudí, tvrdí OSN 03 - Modified: 2024-04-11 18:48:12 - Feat.: - Title: Ukrajina otvára veľvyslanectvá v Afrike, aby konkurovala vplyvu Ruska 04 - Modified: 2024-04-08 09:00:46 - Feat.: - Title: VIDEO Muž prebehol celú Afriku. Vyše 16-tisíc kilometrov zdolal za necelý rok, počas cesty ho stihli aj okradnúť 05 - Modified: 2024-04-06 18:49:38 - Feat.: - Title: Francúzsko chce budovať s Afrikou "vyvážené partnerstvá". O bývalé kolónie sa zaujíma aj Rusko a Čína
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
16. apríl 2024 13:03