Pánis totiž ďalej vysvetľuje, že je „ekonomicky neefektívne a neracionálne, aby všetky krajiny sveta produkovali všetky tovary a služby, ktoré potrebujú, a špeciálne to platí o potravinách, keď na to nemajú know-how, technológie alebo poveternostné podmienky“.

Ak teda môžeme doviezť zemiaky lacnejšie, je zbytočné sa ich pestovaniu podľa tejto teórie venovať. Vďaka tomu sa môžeme venovať oblastiam, v ktorých máme konkurenčnú výhodu a v konečnom dôsledku pôjde o stav výhodný pre obe strany.

Okrem toho, ako poukázala Jennifer Clapp z University of Waterloo v Kanade v akademickom článku Potravinová sebestačnosť: hľadanie zmyslu a toho, kedy zmysel má, skúsenosť ukazuje, že zasahovanie do trhu s potravinami napríklad tým, že sa priamo podporujú domáce produkty, má často za výsledok neefektivitu.

No a tá vedie k nižšej produkcii a vyšším cenám.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 53% na dočítanie.

Nedozvedeli ste sa všetko?

Digitálne predplatné

Získajte prístup ku kompletnému obsahu

KÚPIŤ

Už máte predplatné?
Prihláste sa

Tento článok ste dočítali vďaka tomu, že ste predplatiteľom Hospodárskych novín. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.

Najčítanejšie témy