"Niet pochýb o tom, že pre mňa je Taj Mahal v Bombaji tým najlepším hotelovým zážitkom," hovorí Janus Kamradt manažér Over Yonder Cay.Taj Mahal
StoryEditor

Indický developer pre HN: Naša krajina sa stáva rajom smart cities

14.06.2020, 16:40
Pri riešení problémov spojených s preľudnením veľkých miest nám môžu pomôcť nové technológie, tvrdí pre HN Atul Bohra, finančný riaditeľ jednej z najväčších spoločností indického realitného biznisu Kolte-Patil Developers.

Patríte medzi veľkých developerov veľkých realitných projektov v indickom štáte Maháraštra i v celej Indii. Kde môžeme nájsť vaše budovy?
Ak sa pýtate na výstavbu nových realitných projektov, momentálne pôsobíme predovšetkým v indických mestách Bombaj, Puné a Bangalúr. Keď sa však bavíme celkovo o budovaní infraštruktúry, tak sme výrazne aktívni naprieč celou Indiou.

Ste činní len na domácom indickom trhu, alebo ste už zamierili aj za hranice?
Naša skupina je prítomná na realitných trhoch po celom svete, napríklad v Londýne či Dubaji. Hlavným cieľom však pre nás aj naďalej zostáva India. Sme absolútne presvedčení o tom, že práve naša krajina je čoraz dôležitejším trhom pre spoločnosti, ktoré sa zaoberajú rozvojom infraštruktúry. V Indii rastie počet iniciatív, ktoré sa venujú oblasti smart city. V súčasnosti sa v celej krajine budujú desiatky inteligentných miest.

Na čo sa v rámci smart city špeciálne sústreďujete?
Zameriavame sa obzvlášť na to, aby mestá boli inteligentnejšie v oblasti odpadového hospodárstva, kvality životného prostredia či adaptovania nových technológií. V tomto smere spolupracujeme napríklad s londýnskou spoločnosťou Planet Smart City.

Môžete povedať nejaký konkrétny príklad vášho smart projektu?
Jedným z hlavných realitných projektov, ktoré aktuálne developujeme, je Kolte-Patil Life Republic. Je súčasťou Infotech Parku Rádžíva Gándhího, jedného z najväčších IT parkov v Ázii vôbec. Nachádza sa v meste Hindžawádí v našom domovskom okrese Puné. Je to inteligentné mestečko, ktoré zahŕňa rezidenčné aj komerčné komplexy, IT zariadenia, hotely či školy. Toto všetko sa nachádza vnútri projektu. Wi-fi je všade samozrejmosťou. Hlavnou myšlienkou je to, aby ľudia, ktorí budú vnútri mestečka žiť alebo pracovať, cítili, že je o nich po všetkých stránkach postarané, a to vrátane sociálnych programov či dopravy. Aby skrátka mali pocit, že žijú v skutočnom smart city.

Ktoré indické mesto sa podľa vášho názoru najviac približuje k ideálu smart city?
V Indii je viacero miest, ktoré už teraz disponujú prvkami smart city a viac či menej sa blížia k tomuto ideálu. V posledných rokoch odštartovalo dovedna 100 iniciatív zameraných na budovanie inteligentných miest. Znamená to, že obyvatelia týchto miest dostávajú k dispozícii viac najmodernejších technológií. Je tam lepšie zvládnutá sanitácia, kvalitnejšie vzájomné prepojenie jednotlivých systémov. Ich lídri sa snažia spojiť všetky priaznivé faktory na jednom mieste. Ja osobne považujem najme Bangalúr za mesto, ktoré sa postupne stáva inteligentným a založeným na informačných technológiách. Avšak takýchto miest je v Indii viacero. Možno viete, že do tejto skupiny rozhodne patrí aj Džajpur, Hajdarábad, Indaur, Puné a mnoho ďalších. Naozaj je pravodu, že v našej krajine teraz priebeha rozsiahla adaptácia inteligentných technológií.

Práve Hajdarábad a Bangalúr súperia o titul indického Silicon Valley. India má veľa technologických univerzít s mnohými nadanými študentami. Myslíte si, že India by sa jedného dňa mohla stať skutočným lídrom v oblasti nových technológií a inovácií?
Áno, už teraz máme v Indii mnoho startupov, ktoré tento proces hýbu smerom dopredu. Centrálna vláda a jednotlivé indické štáty poskytujú veľa stimulov na podporu startupov a techbiz spoločností. Toto všetko sa podľa mňa naplno prejaví v nasledujúcom období. Indická ekonomika je totiž jedna z tých, čo majú najväčší výkon. Rastie obchodná výmena, zvyšuje sa úroveň života, ľudia viac nakupujú v maloobchodných sieťach. A v ekonomickej expanzii zohrávajú kľúčovú úlohu práve inovácie založené na nových technológiách.

Podporuje vláda premiéra Naréndru Módího dostatočne inovačné spoločnosti?
Je tam naozaj obrovská podpora zo strany vlády. Súčasné vedenie krajiny prijalo veľa opatrení, aby sa tieto veci pohli dopredu. A nielen čo sa týka inovatívnych technologií či smart city, ktoré sú kľúčovou súčasťou veľkej vládnej misie. Módí sa snaží dosiahnuť aj bývanie pre každého. Pred niekoľkými rokmi sa zaviazal postaviť 20 miliónov domov pre najchudobnejšie rodiny. Domy by mali byť hotové v roku 2022, pričom už dnes je dokončená zhruba štvrtina. Takže áno, Módího vláda je v tomto smere skutočne akčná a naplno podporuje aj zavádzanie technológií, čo má mimoriadne veľký význam.

Vyvíjate vy svoje vlastné technológie, alebo skôr spolupracujete s vývojármi či startupmi?
Niečo vyvíjame sami, ale keďže sa zaoberáme predovšetkým developovaním realitných projektov, väčšinou ide o technológie získané z externého prostredia. Tieto technológie skúmame a potom sa ich usilujeme zaviesť do našich projektov. Veríme, že má význam zavádzať ich pri developovaní budov čo najviac.

Akú úlohu hrajú vo vašom biznise inovácie a koľko percent z tržieb investujete do výskumu a vývoja?
Presné čísla vám takto z hlavy nepoviem. Myslím si však, že do inovácií investujeme zhruba päť až desať percent tržieb. Koncentrujeme sa na zavádzanie takých technológií a inovácií, ktoré ešte len prichádzajú na trh. Chceme mať vo svojich projektoch niečo, čomu paztrí budúcnosť, poskytne pridanú hodnotu a zároveň zlepší náš biznis model.

Plánujete v biznise ďalšie expanzie? Chystáte sa nakúpiť nejaké startupy, prostredníctvom ktorých by ste mohli vyvíjať vlastné technológie pre vaše projekty?
My v rámci skupiny investujeme skutočne veľké peniaze do viacerých startupov, ktoré sa venujú oblastiam ako je coworking, spolubývanie či študentské bývanie. V niektorých technológických projektoch je našim partnerom londýnska spoločnosť Planet Smart City.

Počet obyvateľov Indie veľmi rýchlo rastie, mnohé mestá sú už dnes preľudnené. Myslíte, si, že zavedením smart technológií napríklad v oblasti inteligentnej dopravy by sa táto situácia mohla zlepšiť?
Áno, tieto mestá sú už dnes preplnené, pričom neustále dochádza k ich ďalšiemu zaľudňovaniu. Mnoho obyvateľov vidieka smeruje do veľkých metropol, čím sa situácia ešte viac komplikuje. Technológie by v jej zvládaní nepochybne dokázali pomôcť. Budovať správnu infraštruktúru si však vyžaduje veľa vedomostí a zručností. Je nevyhnutné zavádzať množstvo inovatívnych modelov. Potrebujeme riadiť procesy pomocou inteligentných technológií, aby sme to dokázali.

Mali by aj globálni ekonomickí či politickí lídri robiť pre napĺňanie týchto cieľov viac, napríklad spolupracovať s urbanistami, aby bojovali proti chudobe a zlepšili situáciu?
Bojovať proti chudobe je dnes sociálnou výzvou pre všetky krajiny sveta. Povedal by som, že každá krajina musí vo veľkej miere prispieť k tomu, aby ľudia boli úspešní pri hľadaní primeraného zamestnania a nachádzali viac vhodných príležitostí. V tomto smere by mali dostávať veľkú podporu aj od svojich vlád.

Má aj vaša spoločnosť vlastné sociálne programy, zamerané napríklad na pomoc chudobným ľuďom, aby mohli bývať v dôstojnejších podmienkach?
Áno, máme isté iniciatívy zamerané na riešenie sociálnej zodpovednosti, čo sa týka povedzme poskytovania bývania chudobným ľuďom, či kvalitnejšieho vzdelávania a podobných vecí.

Kto je Atul Bohra
Indický manažér je finančným riaditeľom skupiny Kolte-Patil Developers, jedného z najväčších developerov v krajine so sídlom v meste Puné v štáte Maháraštra. Bohra má vo firme na starosti aj infraštruktúrne projekty a technológie smart city v medzinárodnej divízii celej skupiny. Je tiež autorom početných publikácií o korporátnom financovaní a reštrukturalizácii. Často vystupuje ako spíker na popredných konferenciách. Minulý mesiac sa zúčastnil na Svetovom urbanistickom fóre v Abú Zabí, kde Slovensko zastupovala organizácia Habitat for Humanity. Hlavnou témou podujatia bol rozvoj bývania v krajinách tretieho sveta.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 18:06