StoryEditor

Čo by pendlerom pomohlo?

20.05.2020, 14:16
Na elegantnom riešení sa tak spoločnosť podľa odborníkov nikdy nezhodne.

Ktorý postup je podľa odborníkov najlepší? Odpoveď sa líši podľa toho, z akého odboru pochádzajú, a zhoda neexistuje. Postup vlády pri riešeniach otázky pendlerov však označujú za chaotický. Kabinet Igora Matoviča sa podľa nich snažil nájsť správny balans medzi otázkou epidemiológie a ekonomických dosahov.

„Postup vlády vnímam ako improvizovaný chaos vyplývajúci z veľkého množstva premenných: nejasnosť týkajúca sa vývoja pandémie, prognózy vo veci jej trvania a ukončenia, celosvetový rámec jej výskytu,“ uviedol politológ Ivo Samson.

Keďže sa situácia menila každý deň, názory odborníkov si často protirečili a reakcie exekutívy sa menili v rôznych časových frekvenciách, dodal vzápätí. Michalovi Páleníkovi z Inštitútu zamestnanosti sa nepáčil ani spôsob komunikácie slovenskej vlády.

„Minimálne by bolo vhodné zverejniť právne dokumenty, ktoré upravujú pohyb týchto ľudí. Určite nie je vhodné, aby boli jediným zdrojom informácií tlačové správy,“ uviedol Páleník.

Na opačnú stranu názorového poľa sa oproti samotným pendlerom a ekonómom postavili epidemiológovia. Tí označujú pendlerov za veľké riziko a v čase pandémie považujú za dobré hranice len tie uzavreté.

Pendlerom sa od začiatku poskytovali výnimky. Išlo o ústupok skôr z ekonomických dôvodov,“ kontrovala epidemiologička z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva pôsobiaca na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského Alexandra Bražinová.

Na elegantnom riešení sa tak spoločnosť podľa odborníkov nikdy nezhodne, môžeme sa však poučiť do budúcnosti v prípade druhej vlny koronavírusu alebo počas podobnej situácie v budúcnosti. „Vidíme, že je extrémne dôležité jasne komunikovať informácie. Nepresné a nejednoznačné formulácie vedú k mnohým otázkam a potrebám výnimiek. Tiež by nám pomohlo, keby sa medializovali až prijímané opatrenia, nie tie, ktoré sa len pripravujú,“ dodala Bražinová.

Podľa odborníkov je tiež potrebné jasne zadefinovať a komunikovať kompetencie jednotlivých inštitúcií. Situácia sa však postupne začína meniť a pendlerom svitá na lepšie časy. Tento týždeň začína fungovať smart karanténa a od štvrtka bude umožnený prechod hraníc na kratší čas ako 24 hodín bez obmedzení.

Článok vznikol v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Program spolufinancuje SlovakAid a Európska únia. 

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 02 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu 03 - Modified: 2024-04-10 13:34:56 - Feat.: - Title: Pri nehode lode s migrantmi v pri Grécku zahynuli najmenej tri deti 04 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 05 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 04:09