Reuters
StoryEditor

Prichádza kríza horšia ako tá predchádzajúca

01.04.2020, 00:00
Nezamestnanosť by sa podľa odborníkov mohla dostať tentoraz až na 35 percent.

Aj napriek karanténnym opatreniam však čísla neustále stúpali. V nedeľu preto španielska centrálna vláda pristúpila k radikálnemu opatreniu a nariadila hibernáciu celého hospodárstva. Opozícia, ako aj podnikateľský sektor vládu obvinili z improvizácie, nikto totiž presne nevie, koho sa hibernácia týka a samotné nariadenie bolo publikované až v nedeľu večer s tým, že platnosť nadobúdalo už v pondelok ráno.

„To, že musíme zatvoriť, sme sa dozvedeli cez televíziu v sobotu a odvtedy to bol chaos. Museli sme odložiť všetky nástroje a materiál v nedeľu v noci, rovnako ako iné stavebné firmy,“ priblížil situáciu Jesús Blanco, majiteľ stavebnej firmy Aridos Copovi. Podobnú situáciu zažila aj fabrika Airbusu.

V prvom návrhu nariadenia to totiž vyzeralo tak, že sa jej nariadenie nedotkne, vo finálnej verzii zistili, že to tak už nie je. „Bolo to o pol jednej v noci, ale my sme mali ľudí, ktorým sa začínala zmena o šiestej ráno,“ priblížili pre El Mundo zdroje z továrne. Niektorých teda hneď po príchode poslali domov.

Táto hibernácia možno zmierni šírenie vírusu, krajinu však vyjde veľmi draho. Španieli majú ešte v čerstvej pamäti poslednú finančnú krízu, počas ktorej skrachovali tisíce firiem, nezamestnanosť sa vyšplhala na 27 percent, tisíce ľudí prišli kvôli hypotékam o domy, no a zdá sa, že podobný scenár sa zopakuje.

Ekonóm Daniel Lacalle pre denník El Mundo uviedol, že medzi odborníkmi sa predpokladá, že HDP krajiny sa prepadne o osem až desať percent, čo bude spolu s Talianskom najviac z eurozóny, a deficit môže dosiahnuť aj 20 percent. Nezamestnanosť by sa podľa neho mohla dostať tentoraz až na 35 percent, analýzy bánk sú však v tomto smere optimistickejšie a počítajú s tým, že na budúci rok sa rast obnoví a následky pandémie teda nebudú také dramatické.

„Neberú však do úvahy opatrenia, ktoré prijíma španielska vláda,“ vysvetľuje Lacalle, podľa ktorého totiž hibernácia bude viesť k zániku množstva firiem. Bývalý minister financií a súčasný viceprezident Európskej centrálnej banky Luis de Guindos však hibernáciu podporuje, keďže je to účinný nástroj, ako čo najrýchlejšie spomaliť šírenie nákazy a tým otvoriť cestu ku koncu karantény.

Otázkou pre neho nie je, či bude hlboká recesia ale to, ako dlho bude karanténa trvať, každý mesiac totiž podľa OECD zníži HDP krajiny o dva percentuálne body.

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 22:01