V roku 2019 môžeme byť svedkami neudržateľného nárastu verejného dlhu, populistickej revolty, rastu úrokových sadzieb, zníženia likvidity, utesňovania menovej politiky, či postupného otvorenia európskej diskusie o tom, ako postupovať v prípade novej krízy. Nákaza plynúca z Talianska môže ochromiť európske banky, ako aj celú EÚ, ktorá sa kvôli tomu môže dostať do recesie. ECB v reakcii môže spustiť program TLTRO (cielené dlhodobé refinančné operácie) s cieľom predísť veľkým škodám, avšak ani to nemusí stačiť. Nákaza sa môže rozšíriť do Francúzska a politici si uvedomia, že EÚ stojí nad priepasťou. Nemecko a zvyšok jadra Európy odmietajú rozdelenie EÚ a preto nebudú mať inú možnosť ako sa vrátiť späť k výkupu dlhopisov. Hospodárska a menová únia rozšíri mandát ECB na krytie dlhu nad zadlženie nad 50 percent HDP tlačou peňazí, či výkupom dlhopisov. Zvyšok bude garantovať emisiou eurodlhopisov. EÚ zároveň zruší kontroverzné ciele Paktu rastu a stability. Nové fiškálne pravidlá umožnia deficit do troch percent HDP preniesť na ostatné krajiny eurozóny. Dlh nad týmto prahom bude pod priamou kontrolou Európskej komisie.Reuters
StoryEditor

Uvoľnenie pre banky

18.03.2020, 08:12

S rôznymi opatreniami prišli aj centrálne banky. V rámci eurozóny Európska centrálna banka napríklad zjemnila požiadavky pre európske finančné domy a banky tak budú môcť použiť aj časť prostriedkov z proticyklického vankúša.

Taktiež sa predĺžia špeciálne refinančné operácie, prostredníctvom ktorých ECB požičiava peniaze bankám, a to až do roku 2021. Na rozdiel od amerického Fedu však zatiaľ nepristúpila k zníženiu úrokových sadzieb.

Americká centrálna banka pritom v rámci boja proti koronavírusu pristúpila k razantnému znižovaniu úrokov o jeden celý percentuálny bod. Okrem toho sa zaviazala, že bude nakupovať dlhopisy. Už v pondelok však trhy ukázali, že tento krok investorom nenavrátil istotu a akcie naďalej padali.

Ako vo svojom komentári pre Financial Times vysvetlil aj Patrick Jenkins, tieto finančné „bazuky“ a bezprecedentné kroky nedokážu ekonomiku uchrániť pred krízou. Banky sú na tom totiž vďaka prísnym pravidlám síce lepšie ako boli pred poslednou krízou, teraz však Európska centrálna banka začala pravidlá povoľovať práve v súvislosti s koronavírusom.

Pravidlo o proticyklickom vankúši v Spojených štátoch zasa nikdy nebolo ani uplatnené. Banky tak už nie sú také stabilné, ako sa ešte pred časom zdalo. Hlavným problémom je však to, že svetový dlh sa neustále zvyšuje a jeho kvalita je čoraz horšia.

Ako upozornil Jenkins, na konci tohto mesiaca by mal dosiahnuť o 50 percent vyššiu hodnotu ako v roku 2008. Ešte na jeseň minulého roka pritom Medzinárodný menový fond varoval, že 40 percent korporátnych dlhopisov by nebolo v prípade prudšieho poklesu ekonomiku obslúžiteľných. Stačil by pritom iba spolovice taký pokles ako v roku 2008 pri začiatku finančnej krízy.

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 14:14