StoryEditor

Kedy postavia v Abú Dhabí synagógu a katedrálu?

25.02.2020, 23:00
Hoci mnohí Európania majú predstavu, že všetky ženy v Dubaji nosia moslimské šatky, nie je to pravda.

Šatku nemajú dokonca ani niektoré miestne slobodné dievčatá. A vôbec žiadnym problémom nie je pre väčšinu z nich podať ruku mužovi. Takisto vás neprekvapí, keď uvidíte dievča šoférovať luxusné Lamborghini alebo Ferrari.
Samozrejme, v Saudskej Arábii to majú ženy o niečo komplikovanejšie. Len pred necelými dvoma rokmi dostali právo vlastniť vodičský preukaz a šoférovať autá.
Osobitnou kapitolou je náboženstvo. Ak náhodou letíte do Saudskej Arábie, tak už na palube lietadla vás upozornia, že nemôžete na verejnosti nosiť kresťanský krížik, prípadne Bibliu.
Spojené arabské emiráty sú však v otázke náboženskej slobody ďalej, než napríklad Slovensko. „Tu si skutočne každý môže vsriť v takého Boha, v akého chce. Minulý rok navštívil pápež František Abú Zabí ako vôbec prvá hlava katolíckej cirkvi na Arabskom polostrove,“ dodáva Širáz. Následne prekvapí niečím, čo by ste tu rozhodne nečakali – miestni šejkovia sa na znak mierového spolunažívania kresťanov, moslimov a židov rozhodli postaviť na jednom mieste synagógu, mešitu a katedrálu. Všetky tri stavby budú mať spoločné nádvorie. Projekt, ktorý dostal názov Abrahámov rodinný dom, by mal byť dokončený a sprístupnený verejnosti o dva roky.

Arabi takisto výrazne dbajú na sociálne začlenenie telesne a mentálne postihnutých. Bežne sa stretnete s tým, že na konferencii vystúpi šéf Medzinárodnej únie nevidiach, špeciálne miesto vpredu pri rečníckom pulte je vyhradené pre vozíčkarov alebo pri vstupe vás spolu s mladou hosteskou privíta dieťa s Downovým syndrómom. A bezbariérové prístupy kdekoľvek na verejnosti sú absolútnou samozrejmosťou.

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 02 - Modified: 2024-04-17 13:01:54 - Feat.: - Title: Ženy si vyberajú nevhodné odbory. Dobre zvolené STEM odvetvia by im priniesli vyššie platy aj HDP 03 - Modified: 2024-04-02 15:10:53 - Feat.: - Title: Ohováranie či závisť: Takto môžete prežiť bez hádok a konfliktov v ženskom kolektíve 04 - Modified: 2024-03-28 20:50:47 - Feat.: - Title: Izraelský najvyšší súd urobil krok pre obmedzenie výsad študentov náboženských škôl 05 - Modified: 2024-03-11 12:00:00 - Feat.: - Title: Južná Kórea smeruje k postupnému vymretiu. Prečo ženy nemajú a nechcú mať deti?
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 07:15