StoryEditor

Kde leží arabské Silicon Valley?

25.02.2020, 23:00
Investície do ekologických inovácií a moderných technológií v ďalších segmentoch zároveň vyvracajú ďalší stereotyp o tom, že Arabi žijú len z ropy a okrem nej nijakým iným spôsobom neprispievajú k celkovému rastu globálnej ekonomiky.

Skutočnosť je iná. Krajiny ako Spojené arabské emiráty či Saudská Arábia už teraz patria medzi hlavné motory rozvoja inovácií. „V rámci nášho projektu Masdar City máme inkubátor pre startupy z celého sveta. Uprednostňujeme tie, ktoré sa zaoberajú práve obnoviteľnými druhmi energie. Ktokoľvek aj zo Slovenska môže požiadať o grant. Ak bude jeho projekt schválený, radi ho u nás privítame,“ uviedol pre HN Gaurish Wagle, manažér Masdar City v blízkosti medzinárodného letiska Abú Zabí. Ide o pilotný projekt smart city mestečka, v ktorom by časom malo nájsť miesto na život a prácu až 60-tisíc ľudí.
V Spojených arabských emirátoch však už ani zďaleka nejde len o hudbu budúcnosti. „V Abú Zabí si až 98 percent udaných záležitostí môžete vybaviť cez internet,“ uviedla pre HN Nada al-Jamaní z radnice hlavného mesta.
Práve Abú Zabí tento mesiac hostilo desiate Svetové urbanistické fórum, na ktorom 133 vystavovateľov z celého sveta prezentovalo novinky vo svete bývania. Slovensko na podujatí, ktoré sa každé dva roky koná v inom kúte sveta, zastupovala organizácia Habitat for Humanity International.
Jeden z najzaujímavejších stánkov patril práve Abú Zabí a jeho projektu Smart City. Nada al-Jamaní v ňom ukazovala návštevníkom trojdimenzionálnu vizualizáciu mesta, ktorú majú prostredníctvom aplikácie k dispozícii obyvatelia Abú Zabí. „V reálnom čase si kedykoľvek môžete skontrolovať všetky údaje v ktorejkoľvek časti mesta. Uvidíte, aké je dopravná situácia, počasie či znečistenie vzduchu.“

Ľudia v meste môžu zároveň komunikovať a dozvedieť sa novinky z Abú Zabí prostredníctvom sociálnej platformy nazvanej Naša komunita. A ak si nebudú vedieť poradiť s vybavovaním vecí online, na úradoch im s tým pomôže inteligentný a komunikatívny robot Našmí.
Práve Abú Zabí pritom aktuálne zvádza súboj s Dubajom, saudskoarabskou Džiddou a katarskou Dauhou o prezývku Silicon Valley Arabského polostrova. Prirodzene, každé spomínané mesto tvrdí, že tento titul patrí práve jemu.

01 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie 02 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky 03 - Modified: 2024-04-18 16:06:22 - Feat.: - Title: 13. dôchodky sú pre Slovensko problém. Šéf Rozpočtovej rady pre HN: Stav financií sa môže rýchlo zhoršiť 04 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 05 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 16:33