StoryEditor

Ako africké štáty lákajú investorov?

16.02.2020, 23:00
Jednoduché založenie firmy, odbúravanie byrokracie či boj proti korupcii.

Práve to je africký recept, ako do krajiny pritiahnuť zahraničné investície. „Veľký pokrok nastáva aj v oblasti podnikateľského prostredia. Podľa správy Doing Business 2019 patria v tomto smere medzi krajiny s najväčším zlepšením okrem iných Keňa, Pobrežie Slonoviny či Rwanda. Navyše tretina všetkých biznis regulačných reforiem, ktoré na celom svete zlepšili podnikateľské prostredie, sa uskutočnila v krajinách subsaharskej Afriky. So 107 reformami sa opäť stala lídrom svetav tejto oblasti,“ pripomína Pánis.
Jedným z najúspešnejších príkladov je podľa neho práve Rwanda. „Samozrejme, stále je čo dobiehať za najlepšími, keďže ide o rast z úbohých podmienok. Avšak napríklad technicky je jednoduchosť podnikania v Rwande zhruba na úrovni Nemecka alebo Rakúska, a to pred Slovenskom.“

Prezidentovi Paulovi Kagamemu sa tam podarilo zaviesť do praxe reformy, ktoré z jeho krajiny urobili magnet pre investorov. Rwanda sa vďaka nim každoročne umiestňuje na popredných miestach rebríčka Doing Business, v ktorom Svetová banka posudzuje konkurencieschopnosť jednotlivých ekonomík.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 00:59