StoryEditor

Cesta číslo tri

06.10.2019, 00:00

Niektorí ľudia však ukazujú, že zbohatnúť sa dá aj bez kontaktov či privatizácie. V tom prípade ale potrebujete na začiatok dobrý nápad. Asi najznámejšími sú na Slovensku zakladatelia Esetu.

Všetko sa začalo ešte za komunizmu, keď Miroslavovi Trnkovi poslal jeho otec zo zahraničia počítač. V roku 1987 sa mu dostal do rúk jeden z prvých vírusov, a spolu s kamarátmi sa mu začali venovať a vyvinuli program, ktorý ho bol schopný detektovať.

Nazvali ho Nemocnica na okraji disku, dnes známejší pod skratkou NOD. Začalo sa im dariť a firmy si ich volali, aby im prišli opraviť zavírené počítače. Patrili k jedným z prvých na svete, čo sa venovali vírusom a to im pomohlo preraziť aj v zahraničí.

Môže za to však aj fakt, že si ich všimol britský špecializovaný časopis, ktorý ich program otestoval a dal mu plný počet bodov.

Technológia pomohla k prvému miliónu aj ďalšiemu Slovákovi zo zoznamu Forbsu, a to Ottovi Bergerovi. Ten je majiteľom stávkovej spoločnosti Niké.

Vybudoval ju od nuly v 90. rokoch a keďže dovtedy pracoval na elektrotechnickej fakulte, hneď sa začal zamýšľať nad tým, ako by mohol spojiť stávkovanie s modernými technológiami. Ako prví na Slovensku tak napríklad začali prijímať stávky cez počítače a ako prví na svete cez sms.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 23:57