AmCham
StoryEditor

Šéf Americkej obchodnej komory: České centrum umelej inteligencie odleje zo Slovenska mozgy

07.11.2019, 23:00
S kolegami v Prahe chceme hovoriť aj o tom, ako môžeme u nás vytvoriť vysunuté pracoviská centra excelentnosti, tvrdí pre HN Gabriel Galgóci, prezident Americkej obchodnej komory na Slovensku.

Na Slovensku pribúda investícií do pokročilých technológií, napriek tomu stále zaostávame za našimi susedmi. V čom vidíte hlavný problém tohto javu?
Ja by som to nenazval, že zaostávame v technológiách. Skôr sme možno trochu pozadu vo vládnej či štátnej stratégii, ktorá určuje, kam sa má Slovensko v budúcnosti pohybovať. Keď sa pozrieme povedzme na Českú republiku, ktorá je nám najbližšie, tak tam majú viac ako rok vypracovanú stratégiu inteligentného priemyslu. Tieto technológie už teda dnes reálne riešia. Česi napríklad v rámci Vyšehradskej štvorky lobujú za to, aby jedno zo štyroch centier excelentnosti pre umelú inteligenciu, ktoré sa chystá vybudovať Európska únia, bolo práve u nich. S Poľskom, Slovenskom a Maďarskom sa snažia dosiahnuť dohodu, aby získali možnosť otvoriť toto centrum excelentnosti práve v Prahe.

O čo v tomto projekte ide?
Únia si uvedomila, že umelá inteligencia môže celý európsky priemysel a ekonomiku posunúť výrazne nahor. Preto sa rozhodla vytvoriť štyri centrá excelentnosti zamerané práve na tento segment. Ak by Česi uspeli, pre nás by to znamenalo jednu vec. Všetci šikovní a zdatní ľudia, ktorí sú dnes na Slovensku, odídu do Prahy. Tam totiž budú firmy, vládne inštitúcie aj európske investície, kde budú môcť uplatniť svoje znalosti v rámci svojho výskumu. Slovensko by tak zostalo ochudobnené o takúto príležitosť.


Mala by naša krajina vôbec potenciál hostiť takéto centrum?
Slovensko má relatívne veľký potenciál, čo vidíme aj v praxi. Keď si pozriete vydané publikácie, sú v nich všetky univerzity, ktoré robia akýkoľvek výskum v rámci umelej inteligencie. Sú tam uvedené všetky štúdie a projekty, na ktorých pracujú. Ak by sme tieto projekty vedeli dostať do praxe a priemyslu ako aplikované riešenia, mohli by sme ich ako krajina vyvážať von. Získali by sme cenný exportný artikel v rámci znalostnej ekonomiky.

Ak by Česi skutočne dostali centrum excelentnosti, my by sme z toho žiadny osoh nemali?
Samozrejme, všetko závisí od toho, ako sa k tomu postavia vlády Česka a Slovenska, teda či by v tejto veci dosiahli nejakú dohodu. Ja si myslím, že by to teoreticky šlo. Nám však ide aj o to, akým spôsobom budeme riešiť odlev mozgov. Slovensko tieto aktivity rozhodne sleduje. Určite nechceme súperiť s Čechmi. Na takéto súperenie nemáme žiadne ambície. Skôr chceme hľadať rôzne synergie.

Čoho by sa táto spolupráca mala týkať?
S českými kolegami sa chceme baviť napríklad o tom, ako môžeme tu na Slovensku vytvoriť a prevádzkovať dislokované alebo vysunuté pracoviská a akým spôsobom byť napojený na centrum excelentnosti. Dôležité pritom bude, aby celý projekt nemala len Praha, ale niečo získala Budapešť, niečo Varšava a niečo Bratislava. Prípadne Košice a Žilina alebo iné mestá, kde máme výskumné univerzity. A tiež aby sme dosiahli, že tieto výskumné tímy sa stanú súčasťou takéhoto ekosystému.

To sú pomerne ambiciózne ciele. Čo robíte pre to, aby ste ich dosiahli?
Platforma Slovak.AI, ktorú založila Americká obchodná komora na Slovensku, IT Asociácia Slovenska a Slovenská technická univerzita, má ambíciu zviditeľňovať veci v rámci univerzitného a výskumného portfólia. Chceme firmy dostať do určitého vzájomného kontaktu, aby začali fungovať medzi sebou a vymieňať si informácie aj know-how. Cieľom je, aby sa zintenzívnila spolupráca so zámerom posunúť umelú inteligenciu vpred. Dostať ju skrátka do stavu, keď bude naozaj zefektívňovať veci a pomáhať priemyslu aj ekonomike ako takej.

Máte v tomto smere odporúčania adresované vláde?
Vláda by určite mala deklarovať záujem o dosiahnutie týchto cieľov. My sme v tomto smere do dnešného dňa nevideli žiadne oficiálne vyjadrenie, či už na úrovni vicepremiéra alebo premiéra. Samozrejme, s vládou intenzívne spolupracujeme na projektoch, ako je digitalizácia či stratégie inteligentného priemyslu. Pozorujeme záujem z pohľadu profesijnej časti úradu podpredsedu vlády. Nevidíme však žiadne deklaratívne či politické vyjadrenia, respektíve bilaterálne rozhovory alebo možno partnerstvá s českým premiérom či ďalšími politikmi u západných susedov. Žiadne takéto aktivity neevidujeme. Možno nejaké sú, ale politici ich zrejme nedostatočne komunikujú do médií.

Venujú sa v rámci vašej obchodnej komory niektorí členovia práve umelej inteligencii?
Môžem povedať, že z tých 330 firiem, ktoré sú členmi našej komory, drvivá väčšina buď rozmýšľa nad umelou inteligenciou, alebo ju už rieši. V členskej základni máme spoločnosti, ktoré majú hotové riešenia. Niektoré boli prezentované aj na piatkovej konferencii o umelej inteligencii v Bratislave. V jej rámci má spomedzi našich členov riešenia, ktoré môže ponúknuť, napríklad Microsoft. Riešenia v tejto oblasti ponúka aj IBM. V rámci platformy Slovak AI dnes máme asi 65 subjektov, súkromných firiem od malých startupov až po veľké korporácie. Sú tam aj výskumné tímy a univerzity, ktoré sú súčasťou toho ekosystému. Majú už hotové riešenia a hľadajú partnera buď na to, aby ich zlepšili, alebo ich implementovali do praxe.


01 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 02 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 03 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 04 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 05 - Modified: 2024-04-19 08:48:12 - Feat.: - Title: 5 praktických tipov, ako môžete použiť umelú inteligenciu vo svojom každodennom živote
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 06:47