Proti politike britskej vlády v otázke brexitu protestovali tento týždeň v Londýne odporcovia odchodu krajiny z Európskej únie.Reuters
StoryEditor

Finančník z londýnskeho City: Britské trhy zažili veľký odtok peňazí

20.09.2019, 00:00
Tvrdý brexit by nepochybne bol pre každého veľmi nepríjemnou záležitosťou, hovorí pre HN Eugene Philalithis, portfóliový manažér v multi asset tíme finančnej spoločnosti Fidelity International v londýnskom City.

Situácia okolo brexitu sa čoraz viac zamotáva. Stále nie je jasné, kedy, za akých okolností a či k nemu vôbec dôjde. Prejavil sa tento vývoj nejakým spôsobom v správaní investorov?
Áno, samozrejme. Keď sa bližšie pozrieme na aktuálne trendy, uvidíme, že investičné správanie vo všeobecnosti výrazne ovplyvňovala riziková prémia britských aktív, predovšetkým akcií a libry. Na druhej strane, táto riziková prémia sa až tak veľmi netýka britských vládnych dlhopisov. V každom prípade sme boli svedkami odtoku peňazí z britských akcií.

Fidelity International

Ako vyzerá situácia dnes?
Napriek spomínanému odtoku zostáva trh s britskými akciami relatívne stabilný. Vyzerá to tak, že je naďalej dosť atraktívny a má priestor na zhodnocovanie. Stále však cítiť obavy z toho, aký bude výsledok zápasu o brexit. Najmä z toho, že sa nepodarí dosiahnuť žiadnu dohodu s Európskou úniou. Navyše, situácia sa mení tak rýchlo, že v každej chvíli môžu prísť ďalšie udalosti, ktoré negatívne zasiahnu do vývoja na trhoch a zhoršia vyhliadky na zhodnocovanie.

V posledných týždňoch a mesiacoch sa výrazne prepadla aj samotná libra...
Áno, to je ďalší významný faktor. Ak niekto investoval v librách, jeho investície ovplyvňoval len vývoj na samotných akciových trhoch. Ak však nie ste librový investor, tieto turbulencie mali v dôsledku prepadu libry dvojitý dosah na vaše portfólio. Takže toto sú hlavné výsledky súčasného diania na britských akciových trhoch z pohľadu medzinárodných investorov.



Pripravujú sa finančné domy v londýnskom City aj na možnosť tvrdého brexitu, teda odchodu Británie z Európskej únie bez dosiahnutia vzájomnej dohody?
Tvrdý brexit by nepochybne bol pre každého veľmi nepríjemnou záležitosťou. Ak si na tento variant chceme pripraviť pozície, predovšetkým si musíme položiť otázku, čo by vlastne tvrdý brexit znamenal. Výrazne sa prepadne hodnota libry aj britských akciových trhov. Nepochybne to bude mať takisto dosah na ceny britských vládnych dlhopisov. My vo Fidelity International sme na toto všetko pripravení.

Aké konkrétne opatrenia ste prijali?
V posledných rokoch, presnejšie od referenda o brexite z júna 2016, sme podstatne znížili našu angažovanosť v britských akciách. Takisto sme vo svojom portfóliu oveľa menej vystavení voči britskej libre, než kedykoľvek predtým. Toto sú hlavné veci, ktoré sme vo svojich pozíciách zmenili oproti situácii spred referenda.

Zasiahne brexit investičné trhy aj na globálnej úrovni?
Som presvedčený o tom, že brexit bude veľmi dôležitou udalosťou pre Veľkú Britániu. Nepochybne zasiahne podstatným spôsobom aj Európu. Rozhodne by som ho však neoznačoval za vec globálneho významu. Jednoducho neprinesie žiadne väčšie globálne riziká. Napokon, videli sme to aj na tom, ako trhy reagovali po referende o brexite. Je to oveľa viac udalosť, ktorá je lokalizovaná na britské a európske trhy.

Sú trhy vôbec pripravené na tvrdý brexit?
V skutočnosti na nich vládne určitý stupeň uspokojenia. Trhy považujú za nepravdepodobné, že dôjde k odchodu bez dohody. Podľa toho aj oceňujú hodnoty akcií. Ak by však nastal tvrdý brexit, uvideli by sme výrazný prepad libry aj britských akciových trhov. Už teraz sme pritom svedkami veľkého oslabenia britskej meny. V priebehu niekoľkých mesiacov sa prepadla z úrovne 1,30 na 1,25 za dolár. Oslabila sa aj oproti euru.

Kde vidíte hodnotu libry v prípade odchodu bez dohody?
Ak by naozaj prišlo k tvrdému brexitu, libra môže ísť nadol smerom k parite oproti euru. Dokonca by mohla klesnúť až k parite oproti doláru.

V City ste už toho zažili určite veľa. Sledujete odchody firiem z Londýna do iných európskych miest v dôsledku blížiaceho sa brexitu?
Vo finančných službách pracujem celkovo zhruba 24 rokov, pričom priamo v City som už približne 19 rokov. Za ten čas tu došlo k mnohým zmenám. Nemyslím si, že by takéto presuny boli niečím výnimočné. V priebehu rokov mnoho spoločností prišlo a mnoho ich odišlo. Najmä po referende a v súvislosti s plánovaným brexitom mnohé firmy vytvorili nové pobočky alebo posilnili svoju prítomnosť v mestách ako Frankfurt na Mohanom, Paríž alebo Dublin. Napríklad poisťovacie spoločnosti presťahovali svoje kancelárie do Bruselu.

Prečo práve tam?
Pretože belgická metropola je mestom, kde sa zhromažďujú práve firmy podnikajúce v poisťovacom segmente. Mimochodom, z jednej zaujímavej štatistiky vyplýva, že kancelárske priestory v londýnskom City najviac obsadzujú spoločnosti podnikajúce v právnickom odvetví, nie vo finančných službách.

Môže si podľa vás Londýn aj po brexite zachovať štatút európskeho finančného centra?
Áno, myslím si, že môže. Na túto tému vzniklo viacero expertíz a štúdií. Nejde len o samotné finančné odvetvie, ale aj celú infraštruktúru okolo neho, teda právne záležitosti, podporu, operačnú stránku vecí či správu aktív. Londýnske City generuje kritické množstvo aktivít vo finančnom segmente nielen vo Veľkej Británii, ale v celej Európe. Nemyslím si, že by bolo ľahké Londýn o tento status pripraviť. Zabralo by príliš veľa času vytvoriť a kompletne vybudovať takúto infraštruktúru v iných centrách.

Predsa len, ktoré európske mestá by sa z hľadiska prítomnosti finančných domov mohli po brexite posilniť?
Netrúfam si odhadovať, čo sa stane v dlhodobom horizonte. Potenciálne by sa mohol posilniť nemecký Frankfurt nad Mohanom. Pripúšťam, že novým finančným centrom sveta či Európy sa môže stať aj nejaké iné európske mesto. V tomto momente si však myslím, že Veľká Británia má v tomto smere stále veľmi dobrú pozíciu. Dôležitú úlohu v tom hrajú obzvlášť jej vzťahy s americkými trhmi, keď predovšetkým New York je považovaný za globálne finančné centrum číslo jeden.

Ak sa Londýn odstrihne od Európy, môžu sa britské trhy viac upnúť na spoluprácu s New Yorkom, prípadne ďalšie mestá v anglicky hovoriacom svete?
Nevylučujem to. Veď New York je už teraz pre Londýn jednotkou, maximálne dvojkou. K tejto spolupráci by sa mohla pripojiť Austrália, najmä Sydney. Postupne by sa mohli objaviť aj ďalšie mestá v anglicky hovoriacom svete. Tých možností je podľa mňa naozaj veľa. Veľmi dôležitá je pritom aj časová zóna. Práve Londýn je v jej centre. Ťaží zo svojho prístupu tak na trhy v Ázii, ako aj v Spojených štátoch. Aj to je jeden z dôvodov, prečo by bolo ťažké zmeniť pozíciu Londýna ako svetového finančného centra.

Niektorí experti varujú pred príchodom novej krízy. Cítite už teraz jej signály?
Ja zásadne nepredpovedám príchod ekonomickej krízy. Tá všeobecne príde z úplne iného dôvodu, než sa očakáva. Väčšinou k nej dochádza na základe vonkajšej udalosti alebo nejakého šoku, ktorý veľmi ťažko predvídať, keďže zväčša ide o náhodný moment. Áno, krízy sú občas generované aj chybami v ekonomickej politike. My však v tejto chvíli naozaj nevidíme žiadne takéto výrazné chyby.

Napríklad Nemecko podľa posledných údajov mieri do technickej recesie...
Ale to je bežný jav. Momentálne sa nachádzame v jednej zo záverečných fáz ekonomického cyklu. Možno by sa práve toto mohlo stať katalyzátorom, ktorý nás ku koncu cyklu zavedie do recesie. Avšak ani pád do recesie ešte ani zďaleka neznamená finančnú krízu. Samozrejme, tá sa nedá stopercentne vylúčiť. Takisto by sme sa však mohli ocitnúť v úplne normálnom prostredí ekonomickej recesie. Takže áno, vždy dávame pozor, či sa na nás nevalia čierne udalosti. Zároveň sa tým však nemôžeme riadiť pri nastavovaní našich pozícií ani sa na krízu zameriavať, keďže nie sme prirodzene schopní predpovedať ju.

Koľko vašich klientov je z krajín eurozóny?
Presné čísla vám nepoviem, keďže momentálne nemám tieto dáta k dispozícii. Rozhodne sa však angažujeme v niekoľkých európskych mestách. Máme alokované aktíva v Európe, náš európsky investičný stupeň je dosť vysoký. Hovorím najmä o vládnych a korporátnych dlhopisoch, ktorých výnosy sú na vysokých úrovniach. Fundamenty pre tieto dlhopisy považujeme za atraktívne, najmä čo sa týka výšky dlhov, krytia, úrokových sadzieb a ďalších faktorov. Na trhu s aktívami sme v posledných mesiacoch videli veľmi silné výkony. Sme angažovaní takisto v niektorých európskych korporátnych pôžičkách. Ich podiel v našom portfóliu je však v tomto momente pomerne malý.

Ste aktívni aj v krajinách strednej a východnej Európy?
Áno, naše stratégie sa do istej miery týkajú aj rozvíjajúcich sa trhov či krajín strednej a východnej Európy. Primárne sme angažovaní v Maďarsku, kde máme jednu z našich najväčších aktivít. Tie sú však zväčša vedené manažérmi, ktorí sa cielene pozerajú na tieto trhy a hľadajú možnosti, kde na nich investovať.

Ktoré segmenty budú podľa vás atraktívne pre investorov v priebehu najbližších piatich alebo 10 rokov?
To je pomerne dlhé obdobie. Je otázkou, či budete chcieť mať svoje investície odložené takýto čas. Ak si však nerobíte starosti so strednodobou volatilitou a skutočne môžete dať peniaze preč s tým, že sa vám vrátia povedzme o päť alebo desať rokov, tak isté možnosti tu, prirodzene, sú. Pravdepodobne budú stále atraktívne niektoré akciové trhy. Podľa našich odhadov budú veľké zhodnocovanie zažívať obzvlášť rozvíjajúce sa trhy, najmä v Ázii. Príležitosti na vysoké výnosy sa objavia aj na strane cenných papierov s pevne stanovenými výnosmi.

Bude zaujímavé investovanie v cudzích menách?
Áno, ak vám neprekáža vziať na seba určité menové riziká, na strane lokálnych mien najmä na rozvíjajúcich sa trhoch môžete dostať vysoko atraktívne reálne výnosy očistené od inflácie. Tieto meny sú teraz totiž stále veľmi lacné. Zaujímavé však môžu byť aj investície na týchto trhoch denominované v tvrdých menách. Takže z pohľadu piatich alebo 10 rokov by ste mohli urobiť investičný mix zložený z cenných papierov s pevne stanovenými výnosmi a z očakávaného zhodnocovania mien na týchto trhoch.

Ktoré dlhopisy môžu byť v nasledujúcom desaťročí zaujímavé pre investorov?
Ak sa pozrieme na očakávané výnosy európskych dlhopisov, tie o 10 rokov až také zaujímavé skutočne nebudú. Vidím isté atraktívne príležitosti na americkom trhu, ani tie však neprinesú príliš veľkú hodnotu. Naopak, myslím si, že v časovom horizonte 10 rokov si oveľa väčší podiel na mape globálneho investovania vydobyjú čínske vládne dlhopisy. A práve to bude mať veľké dôsledky pre nové investície. V každom prípade pôjde o vysoko kvalitné dlhopisy s výnosmi okolo troch až 3,5 percenta. Práve toto by mohla byť veľká príležitosť pre investorov, keďže tento trh neustále rastie a rozvíja sa. Avšak takéto investície netvoria hlavnú časť nášho portfólia.

Majú perspektívu aj ďalšie krajiny východnej a juhovýchodnej Ázie, ako Indonézia alebo Malajzia?
Rozvíjajúce sa trhy ako Indonézia alebo Malajzia ponúkajú už teraz dôležité investičné príležitosti v podobe angažovanosti v lokálnych menách, ale aj v akciách deponovaných v tvrdých menách. Keďže tieto ekonomiky rastú veľmi rýchlo, mnohí si môžu pomyslieť, že takýto raketový rast povedie k vyššej inflácii alebo nie príliš kvalitnému trh s dlhopismi. Spomínané trhy však už majú v sebe zabudované pomerne veľké výnosy, sú skrátka nadizajnované na vysoký rast.

Kto je Eugene Philalithis
V sektore finančných služieb sa pohybuje zhruba 24 rokov. V londýnskom City pôsobí už takmer dve desaťročia, prevažne v oblasti portfóliového manažentu. V súčasnosti je portfóliovým manažérom v multi asset tíme finančnej spoločnosti Fidelity International, do ktorej prišiel v roku 2007. Na starosti má správu stratégií retailových aj inštitucionálnych investorov. Predtým pracoval v spoločnosti Russell Investments, kde spravoval investície do cenných papierov s pevne stanovenými výnosmi v hodnote približne desať miliárd dolárov.


01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 05 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 13:04