Podvodníci radi operujú so slušnosťou a empatiou svojich obetí. Ani v Singapure, inak veľmi bezpečnom meste, sa im nevyhnete. Častý je tu podvod so stratenou peňaženkou. Na ulici vás osloví starší dobre oblečený muž, ktorého sprevádza dievča v kostýme. Zverí sa s tým, že ho práve okradli, dievča je jeho sekretárka. Dajú vám aj vizitku, aby celá situácia pôsobila dôveryhodne - a požiadajú o pomoc. Falošný obchodník totiž práve mieri na obchodné rokovanie, musí sa tam dostať taxíkom a nemá peniaze. Ponúka, že vám pri najbližšej príležitosti všetko vráti. . Čo viac, ešte pošle aj odmenu. Ide samozrejme o podvod. Akokoľvek sa zdá tento trik ľahko prehliadnuteľný, pár dokáže byť pri stretnutí presvedčivý. Naleteli už mnohí cestovatelia. "Zastavili ma a tvrdili, že prileteli na obchodné rokovania z Taiwanu a hneď po príchode ich okradli. Žiadali ma o peniaze na taxík, ale rýchlo som odpovedal, že si môžu predsa zavolať Uber, ktorý môžu zaplatiť prevodom. Tiež som navrhol, že hneď zavolám políciu. V tej chvíli sa otočili a snažili sa zmiznúť. Z ich správania mi došlo, že sa zrejme jedná o podvod," opísal na sociálnych sieťach turista Benny Fong, ktorý sa s podvodníkmi stretol.Flickr
StoryEditor

Šéf tchaj-pejského zastúpenia: Slovákom odporúčam navštíviť tropický les aj domorodcov

14.09.2019, 00:00
Taiwan je ostrovná krajina geograficky situovaná v západnom Pacifiku. Je bohatá na históriu a kultúru, turistov však očaria aj jej prírodné krásy.

Podobne ako mnoho Slovákov, ktorí na Taiwan cestujú, aj ja mám rád hory, kaňony, pláže a chutné jedlo. Náš ostrov toto všetko ponúka. Preskúmajte preto spolu so mnou niektoré časti tejto zaujímavej východoázijskej destinácie.

Z metropoly do tropického lesa
Po taiwanskom hlavnom meste Tchaj-pej sa môžete prechádzať celé dni. Vyzdvihnem len niektoré z jeho hlavných atrakcií – Národné palácové múzeum, Čankajškov memoriál alebo horu Jang-ming s jej horúcimi prameňmi. Najspoľahlivejšou formou dopravy po celom meste je tamojší systém metra.
Taiwan však neláka turistov len na svoje hlavné mesto. Celý ostrov je neuveriteľne zelený. Hneď ako vyjdete z Tchaj-peja, uvidíte bujný tropický les. Cestou cez vnútrozemie sa vám krajina bude dramaticky meniť pred očami. Centrálnemu Taiwanu dominujú vysoké hory. Viac ako 150 štítov má výšku presahujúcu tritisíc metrov. Hora Jade je dokonca najvyššia v celej východnej Ázii.

Aj to je dôvod, prečo je vysokohorská turistika na Taiwane jednou z najlepších vo východnej Ázii vôbec. Hory pokrývajú dve tretiny celého územia krajiny.
Na svoje si však prídu aj tí, čo majú radi more. Južný výbežok Taiwanu Kenting je známy svojimi piesočnými plážami. Najväčšia časť 23-miliónovej populácie Taiwanu žije na západnom pobreží. Východ ostrova zostáva nedotknutý a divoký. Práve východ je pre mňa osobne najkrajšou časťou našej krajiny. Obzvlášť sa to týka rokliny Taroko, ktorú považujem za top národný park celého Taiwanu. Pretína ju 16 kilometrov dlhý vápencový kaňon.
Jedným z najextrémnejších zážitkov, ktorý si dopraje čoraz viac zahraničných návštevníkov, je cyklistický výlet okolo ostrova. A ak si aj netrúfnete na celý 900 kilometrov dlhý okruh, stále nájdete dosť úsekov, ktoré prejdete za pár dní.
Návšteva Taiwanu sa nezaobíde bez ochutnania miestnej gastronómie. Ostrov ponúka takmer všetky druhy jedál z celého sveta. Prirodzene, dominuje taiwanská a čínska kuchyňa, ktorá je cenovo dostupná pre každého. Miestne jedlá môžete vyskúšať na populárnych nočných trhoch a v streetfoodových stánkoch. Určite by ste nemali vynechať svetoznáme pirohy plnené mäsom. Tento tradičný taiwanský pokrm nájdete pod názvom Siao-lung-bao.

Kmene staršie než písmo
Na Taiwane je oficiálne uznaných 16 domorodých kmeňov. Na ostrove žili dlho pred tým, než je vôbec známa písomná história ľudstva. Dnes ich populácia dosahuje pol milióna, čo sú dve percentá celkového obyvateľstva Taiwanu. Ak sa chcete o rôznych kmeňoch na ostrove dozvedieť viac, najideálnejším miestom je oblasť jazera Slnka a Mesiaca v centrálnom Taiwane. Práve z tejto oblasti pochádzajú najstaršie kmene.
Keď uprednostňujete šnorchlovanie a vodné športy, odporúčam vám návštevu polostrova Peng-chu. Viem o tom, že väčšina Slovákov má rada more a pláže. Najbližšie a najpopulárnejšie rezorty, ktoré vašim ľuďom splnia tieto želania, sa nachádzajú v Chorvátsku. Prírodná krása ostrovčekov v Peng-chu je však úplne iná než pobrežie Jadranského mora, obzvlášť ak ste milovníkom windsurfingu. Preto by ste počas návštevy Taiwanu nemali zabudnúť ani na túto oblasť. Aj vďaka tomu pochopíte, prečo portál na vyhľadávanie leteniek Skyscanner zaradil Taiwan medzi top 10 najpriateľskejších a najobľúbenejších krajín na svete.

01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-17 07:08:31 - Feat.: - Title: Cez Taiwanský prieliv preletelo prieskumné lietadlo amerických námorných síl 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 17:20