Protesty študentov v Marseille.AP
StoryEditor

Multikultúrne Marseille

08.09.2019, 00:00
Mesto v aglomerácii s vyše 860-tisícmi obyvateľov sa hrdí prívlastkom druhého najväčšieho mesta Francúzska po Paríži a tiež je najväčším prístavom v krajine.

Na začiatku augusta z neho vyplávala nová záchranná loď Ocean Viking, ktorá bude zachraňovať migrantov z pobrežia Líbye. Cesta autobusom z Nice trvá približne dve a pol hodiny.

Na rozdiel od predchádzajúcich miest tu mestský ruch skutočne cítiť a aj keď prespávate v menšej jednosmernej uličke, premávka sa nezastaví ani v noci.

V meste sa miešajú rôzne kultúry, najväčšie zastúpenie mali podľa údajov z roku 2006 pôvodní obyvatelia afrického regiónu Maghreb, hlavne z Alžírska. Početná je aj talianska komunita.

Pri potulkách nájdete aj čisto černošské námestia s trhmi na ulici, ale aj zmiešané uličky, kde vedľa domácich prevádzok majú zastúpenia predajne kebabu či nezameniteľných tuniských cukroviniek na čele s baklavou.

Neďaleko streetartového schodiska Escaliers du Cours Julien nájdete aj priam budapeštianske námestíčko podobné miestnym ruin pubom, kde aj pri pozorovaní zákazníkov na vlastné oči vidíte, aké je mesto rôznorodé.

K povinným kultúrnym jazdám určite patrí Mucem, Múzeum európskych a juhoeurópskych civilizácií, ktoré sa vyznačuje impozantnou budovou pripomínajúcou mravenisko, ktorá sa elegantne prepája so starobylejšou časťou budovy. Musee Cantini je zas voľbou pre milovníkov moderného umenia.

Pri pešom spoznávaní mesta nevynechajte baziliku Notre-Dame de la Garde, ktorej výstavba sa začala v 19. storočí. Je tiež miestom tradičnej púte, nepochybne je z nej však majestátny výhľad na mesto, čo ocenia všetci „fotochtiví“ jedinci.

Neďaleko mesta sa nachádzajú dva ostrovy, If a Frioul, ktoré stoja za navštívenie. Keď sa nerozhodnete pre kúpu vopred, pripravte sa na siahodlhé rady nielen na lístky, ale aj na nalodenie sa do lode.

Ostrov If je známy nielen z románu Alexandra Dumasa Monte-Cristo. Ikonická stavba pôvodne slúžila ako pevnosť, neskôr sa zmenila na väznicu a tento charakter napĺňala až do konca druhej svetovej vojny.

Frioul je zase súostrovie štyroch ostrovov, ideálne pre turistiku s unikátnou faunou a flórou.

01 - Modified: 2023-12-30 16:51:51 - Feat.: - Title: Rekordné čísla. Vojna drogových gangov vo francúzskom Marseille má tento rok 49 obetí 02 - Modified: 2023-09-23 20:08:30 - Feat.: - Title: Pápež celebroval omšu na futbalovom štadióne v Marseille, prišlo vyše 60-tisíc ľudí 03 - Modified: 2023-08-08 13:40:06 - Feat.: - Title: V spojitosti so smrťou muža v Marseille zadržali piatich policajtov 04 - Modified: 2023-07-04 21:50:51 - Feat.: - Title: V Marseille zomrel muž, ktorý bol postrelený v sobotu v čase nepokojov v meste 05 - Modified: 2023-06-13 08:19:17 - Feat.: - Title: Vo francúzskom Marseille sa strieľalo na terase baru, štyria muži sú zranení
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 07:06