Pixabay
StoryEditor

Do regiónu s plnou peňaženkou

08.09.2019, 00:00
Francúzska riviéra je hlavnou oblasťou pre milovníkov jácht a výletných plavieb.

Každý rok na ňu podľa Côte d'Azur Economic Development Agency zavíta 50 percent svetovej flotily takzvaných superjácht, z toho 90 percent zo všetkých superjácht na svete zavíta do oblasti najmenej raz za život.

Ceny sú však v porovnaní so Slovenskom skutočne vysoké a kúpa dvoch jabĺk váš môže vyjsť ako jedna fľaša cidru, jablkového muštu, ktorý má však na rozdiel od anglického cideru väčšinou horkú príchuť. Obed v reštaurácii, po ktorom môžete odísť s pocitom plného brucha, vás vyjde od 20 eur. Prevažuje lokálna kuchyňa nasledovaná talianskou.

Poteší však výber v supermarketoch, kde si morské plody, pre Slovákov často luxusný tovar, môžete kúpiť a pohodlne pripraviť na ubytovaní. To si cez Airbnb viete nájsť aj pod 20 eur za noc.

Francúzi si potrpia na víno, úspechu sa však tešia aj belgické pivá, ktorých cena sa dá porovnať s tým, koľko stoja na Slovensko. Apropo, alkohol. Na ulici je jeho pitie zakázané a v supermarketoch býva zas jeho predaj obmedzený istou večernou hodinou, po ktorej si ho už nekúpite.

Všeobecne rozšírené sú však takzvané happy hours, keď za váš obľúbený mok zaplatíte aj o polovicu menej. Nevynechajte však určite typické „boulangeries“, teda pekárne, ktoré sa obľube tešia nielen počas raňajkového času. Nice je tiež typické výbornou zmrzlinou s nezameniteľnými kornútmi, ktoré si domáci vyrábajú sami. Pozor však, popri prechádzaní sa po známom Boulevard de le Croisette v Cannes za zmrzlinu s dvomi kopčekmi pre dvoch zaplatíte aj desať eur.

Podobný cenový šok dostanete aj v najznámejšom meste Port Grimaud, ktoré sa nachádza neďaleko žandárom opradeného mesta Saint Tropez. V domove najznámejšieho žandára, v budove policajnej stanice dnes nájdete múzeum kinematografie, kde má svoje miesto aj už zosnulý Loius de Funes.

Pre viacerých je Saint Tropez iba promenádou pre bohatých, Port Grimaud však prirovnávajú k Benátkam Francúzska s nezameniteľným čarom v zastúpení tradičných lokálnych domčekov.

„Na námestí som tam pila najdrahšiu kávu vo svojom živote, táto časť Francúzska sa však oplatí vidieť. Ak tam idete v správnom čase, nemusíte stretnúť ani toľko turistov. My sme preto do oblasti zavítali cez Veľkú noc,“ odporúča 26-ročná Slovenska Romana.

01 - Modified: 2024-03-23 14:55:42 - Feat.: - Title: Aká potravina zdražela od úvodu roka najviac? Obľúbená pochúťka doplatila na situáciu na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-04-02 09:03:19 - Feat.: - Title: Prenájom pôdy má svoje pravidlá. Aké máte povinnosti? Odpovedajú experti 03 - Modified: 2024-02-05 11:57:50 - Feat.: - Title: Vojna v Gaze vytiahla zlato nahor. Ceny budú tento rok pokračovať v raste 04 - Modified: 2024-01-15 18:33:20 - Feat.: - Title: Šanca ušetriť? Potenciál rastu cien potravín sa nateraz vyčerpal, vraví odborník 05 - Modified: 2024-01-09 10:25:00 - Feat.: - Title: Analýza jazdeniek na Slovensku: V roku 2023 ceny stúpli, áut v ponuke však bolo viac
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 03:36