Facebook/wizzair.com
StoryEditor

Turizmu pomáhajú nízkonákladovky

08.09.2019, 00:00
Vlani letecký prepravca Wizzair oznámil, že z neďalekej Viedne bude lietať práve do Nice.

Spiatočná letenka do tejto destinácie sa dá nájsť aj do 70 eur. Práve blízkosť medzinárodného letiska a prijateľná cena mali vplyv na to, že sa mesto na Azúrovom pobreží teší aj zvýšenému záujmu turistov zo Slovenska. „Oblasť v okolí Nice sa na turistov rozhodne orientuje, či už na tých z iných častí Francúzska, alebo mimo neho.

Nachádzajú sa tam krásne udržiavané pláže a miesta sú prístupné aj pre majiteľov jácht a iných lodí,“ opisuje 26-ročný Slovák Patrik, ktorý destináciu nedávno navštívil. Okrem francúzštiny počul hlavne ruštinu a angličtinu.

Azúrové pobrežie je skutočne častou dovolenkovou voľbou pre majetných Rusov, ktorým neprekážajú vysoké ceny v obchodoch či reštauráciách a ovešaní zlatom skúšajú morské plody od výmyslu sveta. Početné zastúpenie majú aj Číňania.

Názory cestovných kancelárií, ktoré pôsobia na Slovensku, sa však rôznia. „Počet Slovákov, ktorí si u nás kupujú celé dovolenkové balíky do južného Francúzska, z roka na rok rastie. Za prvých sedem mesiacov tohto roka evidujeme v porovnaní s rokom 2018 až 25-percentný nárast počtu zákazníkov,“ informovala Miroslava Grajciarová, produktová špecialistka cestovnej kancelárie Pelikán.

Dopĺňa ju vedúci analytického oddelenia Jakub Dudík, podľa ktorého sa Francúzsko drží v ich letenkovom rebríčku obľúbenosti európskych destinácií tejto sezóny na štvrtej priečke.

PR manažérka cestovnej kancelárie Invia Andrea Řezníčková však uvádza, že túto sezónu predali iba jeden zájazd pre dve osoby do tejto lokality a Slováci u nich skôr cestujú inde. Rovnaký názor poskytla pre HN aj Slovenská asociácia cestovných kancelárií: „Azúrové pobrežie nie je destináciou, ktorú by Slováci navštevovali hromadne.

Pri výbere rozhoduje dobrá dopravná dostupnosť, keďže v súčasnosti nemá Slovensko priame letecké spojenie s týmto regiónom.“ Obmedzením podľa ich vyjadrenia býva aj výška cien za ubytovanie, stravovanie a iné služby. Problémom je aj jazyková bariéra, keďže bez francúzštiny je v niektorých oblastiach ťažké sa dohovoriť či niečo vybaviť.

Najväčšej obľube sa podľa nich však teší mesto Nice, kam smerujú aj cyklistické zájazdy a pre Slovákov je Azúrového pobrežie istá povinná zastávka z čias autobusových zájazdov do Španielska.

01 - Modified: 2024-04-25 19:10:22 - Feat.: - Title: Zomrel francúzsky režisér Laurent Cantet, držiteľ Zlatej palmy z Cannes 02 - Modified: 2024-04-25 18:28:00 - Feat.: - Title: Macron vo štvrtok vyzval Európanov, aby boli ambicióznejší a uskutočnili reformy 03 - Modified: 2024-04-25 17:11:18 - Feat.: - Title: Stoltenberg ocenil spoluprácu Nemecka a Francúzska na obrannom systéme. Plánujú aj výrobu tankov 04 - Modified: 2024-04-25 13:27:17 - Feat.: - Title: Do Chorvátska dorazilo prvých šesť francúzskych stíhačiek Rafale 05 - Modified: 2024-04-23 18:38:43 - Feat.: - Title: Macron tvrdí, že Seina je čoraz čistejšia a chce si v nej zaplávať. Majú sa v nej konať preteky
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 21:11