Zdroj: Dreamstime
StoryEditor

Rozhovor: Syntetický textil má viacero osobitných vlastností

16.08.2019, 10:11
Spracovávanie textilu z automobilov môže prispieť k novej kvalite životného prostredia, vysvetľuje pre HN Juraj Plesník, konateľ spoločnosti Stered.

Spracúvate syntetické tkaniny z vozidiel. Aké množstvo textilných dielov sa k vám dostane mesačne alebo ročne?

Každý automobil obsahuje 22 až 25 kg dielov zo syntetických technických textílií. Ich podiel, i vzhľadom na snahu zvyšovať užívateľský komfort automobilu, sa bude naďalej zvyšovať. Predpokladá sa, že do roku 2025 môže dosiahnuť 30 až 35 kg. Pri výrobe týchto dielov vzniká takmer 10 percent technologického odpadu, ako sú odrezky z výliskov či odstrižky.

A keď sa pozrieme na odpad automobiliek na Slovensku?

Výroba dielov pre štyri slovenské automobilky dnes produkuje mesačne takmer 200 až 250 ton technologického odpadu, čo je však vysoko kvalitná druhotná surovina. Tento druh odpadu poskytujú tiež i vyseparované textilné časti z vozidiel po skončení životnosti.

Čím sú tieto materiály výnimočné pre ďalšie spracovávanie?

Technický syntetický textil z automobilového priemyslu má niekoľko osobitných vlastnostní ako vysokú odolnosť voči mechanickému namáhaniu, veľmi dobré tepelné a akustické izolačné vlastnosti, odolnosť voči vode, minerálnym olejom, žiadnu toxicitu, priateľskosť k ľudskému organizmu a živej prírode aj dlhodobú životnosť. Osobitosťou týchto textílií však je, že z väčšej časti ide o náročne kombinované materiály, čo obmedzuje jednoduchú cestu recyklácie späť pre návrat do textilného priemyslu.

Čím sa zaoberá vaša spoločnosť?

Sme prvou spoločnosťou na svete, ktorá prišla so spôsobom recyklovania týchto zmiešaných odpadov a využitím recyklátu na zhodnotenie do nových výrobkov pod označením STERED, čo znamená spracovanie textilných recyklátov do dosiek. Celý spôsob výroby, technológia aj výrobok sú dnes chránené patentom v Európskej únii, Číne, Kórei a pripravujeme sa aj na Indiu.

Na recykláciu odpadu vrátane textilu sa v súčasnosti kladie veľký dôraz. Aká je podľa vás správna recyklácia textilu so syntetickými vláknami?

Naša cesta ukazuje, že zmysluplné využitie odpadov z výroby hodnotných výrobkov má zmysel nielen v šetrení neobnoviteľných zdrojov surovín, ale v jednotlivých aplikáciách môže zároveň prispieť k novej kvalite životného prostredia. Zámerom je, aby zhodnotený odpad slúžil na skvalitnenie životného prostredia. Automobilový priemysel tak vďaka technológii získal účinný nástroj na zmierňovanie negatívnych vplyvov, ktoré samotná motorizácia a produkcia automobilov priniesla vrátane prospechu pre podnikateľské subjekty z automobilového sektora.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 07:34