Krajina sa chystá tento rok privítať Majstrovstvá sveta vo futbale. Rusko sa bude chcieť prezentovať v pozitívnom svetle. Väčšina fanúšikov príde do Moskvy a Petrohradu. Horšie sa bude cestovať tým, ktorí pôjdu do vzdialených, odľahlých miest so zlou infraštruktúrou a komplikovaným spojením.Flickr
StoryEditor

Súboj veľmocí

18.08.2019, 00:00
Moskva sa snaží podporovať investície ruských podnikov v Strednej Ázii, kde pomaly stráca svoj vplyv.

Rusko malo v rokoch 2006 až 2012 vojenskú základňu v Uzbekistane. Bolo to v čase, keď najľudnatejšia stredoázijská krajina bola členom Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti. Ide o vojenskú a bezpečnostnú alianciu krajín bývalého Sovietskeho zväzu.

Práve Uzbekistan pred siedmimi rokmi svoje členstvo v organizácii suspendoval a Rusom ukončil prenájom vojenskej základne. Vyvolal tým veľký hnev Moskvy.

V každom prípade uzbecké územie využívali na svoje vojenské akcie aj Američania. Časť jednotiek vzdušných a námorných síl Spojených štátov sídlila v rokoch 2001 až 2005 na leteckej základni Karší-Chánabad, známej aj ako K2 alebo Stronghold Freedom, teda v preklade z angličtiny Pevnosť Sloboda.

Spojenci odtiaľto podporovali koaličné misie proti teroristickej sieti Al-Kajdá v susednom Afganistane. Táto pomoc uzbeckej vlády sa však stretla s nevôľou domáceho obyvateľstva, ktoré je väčšinovo moslimské.

Keď v máji 2005 vypukli v Uzbekistane protivládne nepokoje, zhoršili sa aj vzťahy medzi Taškentom a Washingtonom. Američania následne základňu v novembri 2005 opustili. Keď sa dnes bežného Uzbeka spýtate, či má radšej Rusov alebo Američanov, odpovie vám pravdepodobne vyhýbavo.

V hoteloch bez problémov zaplatíte dolármi, s americkými firmami podniká čoraz viac domácich biznismenov. Pre ľudí je dôležitá politická aj ekonomická sloboda, ktorú získali po nástupe nového prezidenta. Už majú dosť toho, že ich krajina bola „sústom“ pre strategické záujmy veľmocí.

Investície do IT Namiesto toho sa Uzbekistan snaží preraziť v globálnom biznise inováciami a investíciami do technológií. V krajine úspešne pôsobí napríklad aj niekoľko slovenských IT spoločností.

Koncom júna uzbecké ministerstvo rozvoja a informačných technológií podpísalo s čínskymi koncernami CITIC Group a Henan Costar Group dohodu o realizácii projektu Safe City.

Kľúčovým hráčom v projekte, zámerom ktorého je ponúknuť Uzbekistanu pokročilé technológie a inovatívne riešenia v oblasti monitorovacej techniky v mestách, je čínsky gigant Huawei. Ten práve v Strednej Ázii hľadá nové trhy po tom, ako mu biznis v Severnej Amerike skomplikovali americké sankcie.

01 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 02 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského 03 - Modified: 2024-04-18 15:17:50 - Feat.: - Title: "Bráni informovaniu o ruských zločinoch." Vyše 150 novinárov na Ukrajine žiada odvolanie armádnej hovorkyne 04 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-18 13:19:59 - Feat.: - Title: ECB nalieha na rakúsku Raiffeisen, aby zrýchlila obmedzovanie aktivít v Rusku
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 20:38