Index: 29.95. Jedlo v lacnej reštaurácii: 5.12 eura. Cena pollitrového domáceho čapovaného piva: 1.13 eura. Šálka kapučína: 1.12 eura.flickr.com /Juan Antonio Segal
StoryEditor

Hlavné mesto kultúry

04.08.2019, 00:00
Okrem dovoleniek pri mori sa Bulhari snažia vábiť cudzincov aj na kultúru. Veľa si v tomto smere sľubujú od Plovdivu.

Toto najstaršie bulharské sídlo je spolu s talianskou Materou aktuálnym Európskym hlavným mestom kultúry. „Kým minulý rok navštívil Plovdiv milión turistov, tohto roku očakávame nárast na dva milióny.

Z toho 60 percent predstavujú ľudia z hlavných západných trhov, ako sú Nemecko, Francúzsko, Veľká Británia či Spojené štáty. Chodia sem však aj turisti zo Srbska, z Rumunska, Ruska alebo ďalších krajín strednej a východnej Európy,“ pripomenul pre HN Stefan Stojanov, zástupca starostu Plovdivu.

Takmer 370-tisícový Plovdiv, ktorý je po Sofii druhým najväčším mestom Bulharska, cieli v prvom rade na milovníkov histórie a antických pamiatok. Hlavným lákadlom je tu rímsky štadión a amfiteáter, v ktorom sa počas tohto roka pravidelne konajú operné predstavenia za účasti popredných bulharských aj svetových zborov.

„Príliš veľa peňazí na marketing nemáme, usilujeme sa však využiť každú príležitosť na zvýšenie povedomia o našom meste. Chodievame na najznámejšie veľtrhy cestovného ruchu v zahraničí,“ poznamenala pre HN Radost Ivanovová, zástupkyňa riaditeľa Európskeho hlavného mesta kultúry Plovdiv 2019 pre marketing, reklamu a komerčné aktivity.

Mesto tiež priamo oslovuje svetové médiá. „Reportáže boli u nás robiť štáby najväčších denníkov či televízií z Nemecka, Británie a ďalších krajín,“ podčiarkol pre HN Viktor Jankov, zástupca riaditeľa Európskeho hlavného mesta kultúry Plovdiv 2019 pre medzinárodné vzťahy.

Ešte lákavejšia je pre nadšencov histórie Sofia, ktorá doslova leží na rímskych pamiatkach. Niektoré stanice metra v centre mesta tak pripomínajú skôr antické múzeum než dopravný uzol. „Mnohé pamiatky sa podarilo objaviť len náhodou, pri výstavbe. Mesto sa vždy snaží o ich zachovanie,“ ubezpečuje pre HN Rosen Pockov, jeden z najskúsenejších turistických sprievodcov v Sofii.

Bulhari sa okrem historických pamiatok tešia aj rozsiahlemu prírodnému bohatstvu, ktoré sa snažia využiť na maximum. Napríklad Pomorie je známe veľkými zásobami morskej soli a bahna, ktoré sa využíva pri liečebných procedúrach. Popri bežných dovolenkároch tak na bulharskom pobreží Čierneho mora stúpa aj počet cudzincov, ktorí sem prišli s nádejou na zlepšenie svojho zdravotného stavu.

„Zvykli si k nám chodiť najmä Rusi, ktorých počet každoročne stúpa,“ tvrdí pre HN Stelios Stambolis, šéf marketingu a predaja v rezorte Grand Hotel Pomorie spojenom s balneo-spa-wellness zariadením.

01 - Modified: 2024-04-18 14:41:34 - Feat.: - Title: Vstup Bulharska do eurozóny sa môže oneskoriť, tvrdí guvernér centrálnej banky 02 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 03 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 04 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 05 - Modified: 2024-04-09 08:24:51 - Feat.: - Title: Bulharsko má prechodnú vládu, o ďalšom kabinete rozhodne v júni
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
24. apríl 2024 03:59