StoryEditor

Rozhovor: Infraštruktúra pre elektromobily je nedostatočná

22.07.2019, 13:01
Vladimír Kukučka, špecialista na e-mobilitu spoločnosti ABB, vysvetľuje, že je nutné dobudovať sieť nabíjacích staníc aj mimo diaľnic, a to hlavne na južnom a východnom Slovensku.

Na rozvoj elektromobility pripravilo ministerstvo hospodárstva akčný plán rozvoja, hovorí sa tiež o novom návrhu zákona o dotáciách pre vozidlá na alternatívny pohon, štát chce tiež podporovať elektromobilitu pomocou inštalácie siete nabíjačiek... Je to dostatočné?

E-mobilita je aktuálnym trendom nielen vo svete, ale aj u nás. Aj keď na Slovensku pribudol za posledný rok rekordný počet verejných dobíjacích staníc pre elektromobily, tak infraštruktúra ešte nie je na dostatočnej úrovni, aby sme mohli hovoriť o úplnom pokrytí. Okrem veľkých miest potrebujeme dobudovať sieť nabíjacích staníc aj mimo diaľnic, a to hlavne na južnom a východnom Slovensku. V tomto smere je určite vítaná aj podpora štátu, či už formou dotácií, alebo iným spôsobom.

Ako negatívum pri elektromobiloch sa často spomína cena, ktorá je pri verejných elektronabíjačkách aj trojnásobne vyššia než doma či vo firme. Prečo je o toľko vyššia a ako by sa to dalo zmeniť?

Pri nabíjaní elektromobilu v domácnosti je sadzba elektrickej energie najvýhodnejšia, ale nabíjanie zo zásuvky je veľmi pomalé. Cenotvorba pri nabíjaní z verejných nabíjačiek je podobná, ako je to napríklad u mobilných operátorov, kde rozhoduje hlavne konkurencia. Zákazník má aj pri nabíjaní na výber z viacerých „paušálov“, podľa toho, čo mu najviac vyhovuje, a pri vhodne zvolenej službe tak nakoniec môže zaplatiť za nabíjanie menej ako za domácu spotrebu.

S akými predsudkami voči elektromobilite sa najčastejšie stretávate?

Asi najčastejšie sa spomína dlhý čas nabíjania, čo už však v súčasnosti nie je pravda. Rýchlonabíjacie stanice od ABB, ktoré nájdete vo väčšine verejných dobíjacích staníc na Slovensku, dokážu nabiť batériu elektromobilu už za približne 20 minút pre dojazd ďalších 200 km.

Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 02 - Modified: 2024-04-24 07:23:20 - Feat.: - Title: Automobilke Tesla prudko padol zisk. Musk oznámil, že urýchli výrobu lacnejšieho elektromobilu 03 - Modified: 2024-04-24 11:07:07 - Feat.: - Title: Tí, ktorí mu verili, dnes plačú. Ako nesadnúť Muskovi na lep 04 - Modified: 2024-04-23 07:47:42 - Feat.: - Title: Tohtoročný predaj elektromobilov stúpne o viac než pätinu, predpokladá svetová energetická agentúra 05 - Modified: 2024-04-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: elektrické Porsche v Bratislave sa už vyrába. Fabrika aktuálne pracuje na „vychytávaní múch“
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 18:22